SZÚ: Nemoci se šíří Českem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

SZÚ: Nemoci se šíří Českem!

Odborníci varují před klesající proočkovaností.
Odborníci varují před klesající proočkovaností. (Profimedia)

Infekce se urvaly ze řetězu. Státní zdravotní ústav (SZÚ) bije na poplach. Kromě černého kašle se rychle šíří spalničky, legionelóza, svrab i záškrt. Znovu se objevily také opičí neštovice.

Co stojí za dramatickým nárůstem, není úplně jasné. Souviset může s opatřeními proti pandemii v minulých letech, která zpomalila nejen šíření covidu, ale i dalších chorob. Například případů černého kašle bylo v roce 2021 jen 51. Loni už však onemocnělo 494 Čechů a letos od začátku roku 6397. Spalničky se pak v pandemických letech nešířily vůbec, letos už lékaři zaznamenali 14 případů. Od roku 2020 rostou i počty nakažených svrabem, znovu se objevily i případy záškrtu. Může k tomu však být i závažnější důvod...

Odborníci varují před klesající proočkovaností. „Čím je nemoc nakažlivější, tím víc očkovaných lidí musí být, aby vznikla kolektivní imunita. Zatímco u dětské obrny stačí 80procentní proočkovanost, u spalniček je to 95 procent,“ upozorňuje Ludmila Plšková ze Svazu zdravotních pojišťoven (SZP). Alespoň jednu dávku hexavakcíny, tedy ochrany proti dětské obrně, tetanu, záškrtu, černému kašli, žloutence B a onemocněním bakterií Hemofilius, mělo předloni 96 procent narozených dětí. K přeočkování v pěti a deseti letech ale dorazí už jen 86 až 90 procent.

Chodbičky v kůži

Zastavit se nedaří šíření parazita jménem zákožka svrabová. Počty případů se loni téměř ztrojnásobily a rostou už čtvrtým rokem. Zákožka si v kůži nemocného buduje chodbičky, které extrémně svědí. Lidé se svrabem nakazí při kontaktu s kůží nemocného, jeho oblečením či ložním prádlem.

Přečtěte si
lukim
22. 4. 2024 • 05:11

Důvod: Cizinci

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.