Onemocněl rakovinou krve a teď... Je mistrem světa v chůzi na 5 km! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Onemocněl rakovinou krve a teď... Je mistrem světa v chůzi na 5 km!

V Austrálii se Miloš stal dokonce mistrem světa.
V Austrálii se Miloš stal dokonce mistrem světa. (Foto archiv rodiny Miloše Duška)

Bylo mu pouhých 39 let, když mu diagnostikovali rakovinu krve. Miloš Dušek (51) se po chemoterapiích, dialýzách a transplantaci kostní dřeně i ledviny vrátil k milovanému sportu. Pyšní se dokonce třemi medailemi za chůzi na 5 kilometrů.

Že s jeho tělem není něco v pořádku, vnímal Miloš už tak dva roky před konečnou diagnózou, mnohočetným myelomem. „Cítil jsem se unavený a nemohl jsem se zbavit pocitu, že mi něco je. Kromě toho jsem byl častěji nemocný. Má imunita už nebyla tak odolná jako dřív,“ vzpomíná Miloš, u něhož došlo k akutnímu selhání ledvin. Mimo tři roky trvající chemoterapie ho tak čekala dlouhá série dialýz.

Po třech letech se setkal s profesorem z Ostravy, který mu nabídl transplantaci kostní dřeně. „Ta vás nevyléčí, jen dokáže oddálit další postup onemocnění,“ vysvětlil Miloš, který se zbavil dojíždění na dialýzu, když si ji zařídil doma v bývalém sklepě. Ale ani tu už poté nechtěl podstupovat, rozhodl se i přes vysoké riziko pro transplantaci ledviny. Po roce na čekací listině se dočkal telefonátu a o osm hodin později se tak probudil s novou, fungující ledvinou.

Dialýzu musel Miloš podstupovat devět let.

Tři atletické medaile

Díky transplantaci ledviny se Miloš zbavil dialýzy a po 14 dnech od propuštění z nemocnice se vrátil k atletice. Má zlatou a stříbrnou medaili z loňských Evropských her transplantovaných a dialyzovaných sportovců v Oxfordu. Letos se dokonce v australském Perthu stal v chůzi na 5 km mistrem světa. Kromě toho se také zúčastnil Jizerské padesátky, kde se umístil v první pětině startovního pole.

Víte, že...

...Miloš se na konci roku 2015 stal prvním pacientem v Česku, který si dialýzu v domácím prostředí prosadil a skutečně zařídil?

 

O dárcovství a transplantaci ledvin informuje blíže projekt:

https://transplantacenenitabu.cz/



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.