Krásná Kateřina (37) z Plzeňska: Rakovinu odhalila díky lyžím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krásná Kateřina (37) z Plzeňska: Rakovinu odhalila díky lyžím

Paní Kateřina při léčbě přišla o vlasy.
Paní Kateřina při léčbě přišla o vlasy. (Foto archiv paní Kateřiny)

Když paní Kateřina (37), maminka Toníčka (4) a Vojty (13), začátkem letošního roku vyrazila na hory, ani ve snu by ji nenapadlo, jaké zjištění ji na dovolené čeká. Že má zřejmě rakovinu prsu. Dnes je to už více než půl roku, co prochází náročnou léčbou.

„Celý den jsem lyžovala na maximum, protože jsem měla hlídání pro Toníčka, takže jsem se toho snažila využít. Večer mě pak začala bolet pravá ruka. Myslela jsem si, že jsem si namohla prsní sval od hůlek,“ vzpomíná paní Kateřina z Plzeňska. „Ve sprše jsem si místo prohmatala a našla nahoře na prsu divné tvrdé místo. Něco, jako když vás v létě štípne komár a oteče to,“ doplnila. V tu chvíli začínala mít špatné tušení.

Zlý sen

Po návratu z dovolené se objednala na vyšetření, které však nic konkrétního nepotvrdilo. Lékaři jí nabídli dvě možnosti. Buď dané místo půl roku pozorovat a následně přijít na další vyšetření, nebo absolvovat biopsii, tedy odběr vzorku tkáně k detailnějšímu prozkoumání. Kateřina neváhala a už o týden později odběr podstoupila. Histologický rozbor bohužel potvrdil onkologické onemocnění, rakovinu prsu. „Měla jsem pocit, že žiju zlý sen, že to musí být omyl. Jako aktivnímu sportovci, zdravě se stravujícímu, se mi přece něco takového nemůže stát,“ popsala první pocity.

Chemo na MDŽ

Během minuty se její život, který se točil kolem dvou synů, manžela Martina a příprav na zkoušku z oboru předškolní a mimoškolní pedagogiky, otočil o 180 stupňů. „Na onkologii mě přijali koncem února a paní doktorka mi oznámila, že první chemoterapii začnu 8. března. Řekla mi, že jiná cesta pro mě není. Vylezla jsem z ordinace s plnou náručí papírů a vlastně nevěděla, co dřív – objednané bylo CT, genetika, vyšetření srdce... Jak jsem nikdy lékaře nepotřebovala, tak jsem měla pocit, že teď snad budu do nemocnice dojíždět každý den,“ povzdechla si.

Není to konec světa

V současné době je v aktivní léčbě, podstupuje chemoterapii. Poté ji čeká operace prsu a nejspíše i ozařování. Následovat bude několikaletá hormonální léčba. „Začátek byl velmi těžký, věřím ale, že každá nemoc přináší poselství. Nemoc není konec světa. Věřím, že mě lékaři nemoci zbaví, onkologie je u nás na vysoké úrovni. Mým úkolem je vše zapracovat po psychické stránce. Zůstat pozitivní a věřit,“ nehodila flintu do žita. Prostě bude každý den bojovat a žít. Naplno, pro rodinu.

Pomáhá Dobrý anděl

Naštěstní existuje nadace Dobrý anděl, která pomáhá i podporuje pravidelnými příspěvky rodiny s dětmi, kde se dítě, maminka nebo tatínek potýkají s vážným onemocněním. Od března letošního roku nadace podporuje i rodinu paní Kateřiny. „Mám skvělého manžela a dva báječné syny. Ten mladší příliš nechápe, co se děje. Ani si nevšiml, že jsem přišla o vlasy. Ten starší se o mě zase krásně stará, když mi není dobře. Uvaří mi čaj, ohřeje jídlo, je velmi ohleduplný. A teď k nim přibyli i Dobří andělé. Těm jsem také velmi vděčná,“ usmívá se Kateřina.

Víte, že...

...za jedenáct let své činnosti podpořila nadace Dobrý anděl téměř 12 tisíc rodin? Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.