Krutý příběh Davida (†40) z Příbrami: Rakovina ho zabila na synovy narozeniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Krutý příběh Davida (†40) z Příbrami: Rakovina ho zabila na synovy narozeniny

Katka, David a Alex, když byli ještě všichni a šťastní.
Katka, David a Alex, když byli ještě všichni a šťastní.  (Foto archiv Kateřiny Krištůfkové)

Byli šťastná rodina, pak ale krutě zasáhla nemoc a Kateřina Krištůfková (39) z Příbrami zůstala se synem Alexem (9) na vše sama. Tatínek David letos v červenci zemřel v pouhých čtyřiceti letech na agresivní nádor štítné žlázy.

Paní Katka a její manžel společně rekonstruovali dům a vychovávali syna Alexe. Žili spokojeně do roku 2019, kdy David onemocněl poměrně vzácným, ale o to zrádnějším nádorem štítné žlázy. Podstoupil operaci, ozařování a vše se zdálo v pořádku. Objevily se metastázy, které se dařilo držet na uzdě díky biologické léčbě. Vše fungovalo zhruba rok, pak ale lékaři odhalili nová ložiska nádoru. „Biologická léčba se musela změnit na jinou, kterou pojišťovna opět musela schvalovat. To trvalo dva měsíce, což je u této nemoci strašně dlouho. Schválili ji, v pondělí se nasadila a v pátek manžel umřel,“ vzpomíná pro Aha! paní Katka na těžký červencový den. Podle ošetřující lékařky byla přitom velká šance, že nová léčba skutečně zabere. Katčin David už ale bohužel potřebný čas nedostal. Zemřel na deváté narozeniny syna Alexe. „Vždycky se bál, že pokud zemře, když je syn ještě malý, že si na něj nebude pamatovat. Asi si tím datem »pojistil«, že na něj Alex nikdy nezapomene,“ zamýšlí se maminka a dodává. „Myslím ale, že by se to nikdy nestalo, protože mu dal do života spoustu rad a inspirace.“

Alex bojuje

Malý Alex je statečný a snaží se s tatínkovým odchodem vyrovnat. Jeho maminka přiznává, že oba to zvládat musí, nic jiného jim ani nezbývá. „Oběma nám ale moc chybí, člověk si až postupně uvědomuje, že je to doopravdy napořád a že už domů nikdy nepřijde,“ popisuje jeho máma.

Každý den vzpomínka

Kateřina se synem zavedla každodenní rituál, který po smrti manžela a milovaného tatínka drží. „Zapalujeme svíčku, a když ji zhasínáme, popřejeme manželovi dobrou noc. Je to taková naše tradice,“ popisuje Kateřina.

Sbírka na pomoc

Protože Katka náhle zůstala na vše sama, její přátelé pro ni a malého Alexe založili na dobročinné platformě Donio sbírku. „Pokud by se podařilo vybrat více peněz, určitě by je použili na doplacení hypotéky, která zatěžuje rozpočet. Každá koruna se ale počítá,“ uvádějí organizátoři sbírky. „Moc děkuji, snad bude líp, snad se zvládnu o Alexe postarat a vychovat z něj dobrého člověka,“ dodává Katka. Odkaz na sbírku: https://www.donio.cz/prispevek-na-rozjezd

Jen procento nádorů

Štítná žláza je na přední straně krku, absorbuje jód z krevního oběhu a produkuje hormony, které regulují metabolismus. Nádory štítné žlázy patří mezi ty vzácnější a představují jen 0,5 – 1 % všech nádorových onemocnění. I jejich výskyt však dlouhodobě narůstá. Ročně je v České republice nově diagnostikováno přes tisíc případů, přičemž výrazně převažuje výskyt u žen. Způsobit je mohou například dědičné poruchy, nedostatek jódu, autoimunitní choroby štítné žlázy či radioaktivní záření.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.