Martin bojuje v Egyptě o život: Dovolená jako ze zlého snu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Martin bojuje v Egyptě o život: Dovolená jako ze zlého snu

Špitál v Hurgadě.
Špitál v Hurgadě. (﷯Foto ﷯archiv rodiny Čmuchařových, Facebook)

Martin Čmuchař (51) od minulé středy bojuje s virovou encefalitidou v nemocnici v egyptské Hurgadě. Doktoři ho tam celé čtyři dny nesprávně léčili, a to i přes naléhání jeho manželky Evy (50), která je lékařkou.

Manželé z Ústí nad Labem přiletěli do Hurgády 28. září. Zpočátku se vše odvíjelo idylicky, než se 2. října v podvečer začalo dělat Martinovi zle. „Následující den strávil na hotelu v posteli. Pak ráno čtvrtého ležel venku na lehátku, najednou přestal komunikovat. Začal se třást a přešel do epileptického záchvatu. Manžela převezli do místní nemocnice,“ líčila Aha! Eva, onkoložka z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. V hurgádském špitále udělali základní odběry a z nich usoudili, že Martin je zdráv. Jeho stav se ale zhoršoval, měl vyšší a vyšší teploty.

„Na mé naléhání udělali další testy, přičemž stále tvrdili, že mu nic není. Pak jsem poukázala na to, že má zvětšené krční uzliny, takže se mu konečně někdo podíval do krku, a mylně to uzavřeli jako zánět nosohltanu,“ popisovala lékařka. Přestože se Martinův stav na dál zhoršoval, nemocnice navrhla, že zvládne let domů běžným komerčním letem. „Jenže potom upadl do polobezvědomí. Na CT se zjistilo se, že má obrovský absces a od začátku se jednalo o virový zánět mozku,“ dodala Eva. První dávku účinného léku dostal teprve včera.

Dočkají se repatriace?

Nyní probíhá s pojišťovnou ERV zařizování repatriačního letu ambulantním speciálem do české nemocnice. „Není jasné kdy a jestli pro oba, nebo jen pro manžela. Původní zpráva byla, že o repatriaci se jedná, ale prý jim to zabere 4 dny a musí jednat o ceně. To řekli babičce do telefonu. Jestli to znamená, že nám to celé neuhradí, nevím. Ale tím už nám taky vyhrožovali,“ dodala Martinova dcera Eva (22).

Pojišťovna: Bez komentáře

„Konkrétní případy našich klientů nemůžeme kvůli GDPR jakkoli veřejně komentovat. Obecně ale mohu říci, že každý případ řešíme zcela individuálně a zdraví našich klientů je vždy na prvním místě,“ krčil rameny manažer marketingu a komunikace pojišťovny ERV Vlastimil Divoký.

CK Fischer: Jsme v kontaktu

„O situaci našeho klienta samozřejmě víme a snažíme se v rámci našich možností maximálně pomoci. Naši delegáti jsou s rodinou v kontaktu, navštěvují klienta i v nemocnici. O dalším postupu budou rozhodovat lékaři a pojišťovna,“ řekl tiskový mluvčí Jan Bezděk.



Přečtěte si
EM1234
4. 11. 2023 • 21:43

Nechápu, proč do Egypta jezdí na pobytovku. Když už tak na puťák, kde se něco o historii dozvím. Chce-li se někdo plácat u moře, stačí Bulharsko či chorvatsko. Nebo Turecko, kde je resortů habaděj a na úrovni daleko vyšší, Když je někdo snob tož holt a věří těm mrakům vyrojivších se "takycestovek" tak až nefňuká

Honza Veliky
12. 10. 2023 • 08:10

Já jsem měl loni v Egyptě infarkt, konkrétně v Marsa Matrouh, což je bohem zapomenutá oblast a to byl horor. Cesta do nemocnice šílená, první dojem strašidelný a ještě dlouho noční můry. Mně naopak nechtěli pustit domů s naším letem a musel jsem to vyhádat s nimi i pojišťovnou. Odletěl jsem, bylo mi dobře a ihned do IKEMu kde jsem podstoupil operaci a mám 5 násobný baypass srdce. Je mi fajn a už jsem byl zase v Egyptě, ale už jen Sharm El sheik. Jinam ne.

Ivana Fikackova
11. 10. 2023 • 18:04

Nechapu, jestli si to přivezl? Znám jen klíštovou encefalitidu, co znamená virova?

libusa
11. 10. 2023 • 16:08

Jo,také bych ráda jela k moři,ale letos tolik případů úmrtí a nemocí,tak si ve svém starším věku nechám zajít chuť. I u nás je hezky....

Květoslava Velanova
11. 10. 2023 • 15:43

Jsou tam doktoři nebo felčaři? 4 dny nepřijdou na to, co mu je ? Už aby byl převezen do Čech a lēčen. Přeji brzskè uzdravenį.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.