Zemřel lékař Miloš Velemínský: Založil JIP pro novorozence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřel lékař Miloš Velemínský: Založil JIP pro novorozence

Prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc.
Prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Kolegové na něj pohlíželi s respektem, rodiče zachráněných dětí s vděčností. Profesor Miloš Velemínský (†87) založil v roce 1984 první jednotku intenzivní péče o novorozence v republice. Průkopník neonatologické péče u nás zachránil tisíce mrňousků. V noci ze soboty na neděli zemřel.

Když v roce 1968 nastoupil do českobudějovické nemocnice, byla úmrtnost nedonošených dětí v Československu vysoká. Přežití miminek o váze kolem jednoho kilogramu byl zázrak. „Nebyly přístroje, nebyla literatura, nebyly zkušenosti. Časopisy jsem získával od emigrantů, měli jsme problém dostat se do ciziny. Ale taková byla doba. A současnost? Dopracovali jsme se v neonatologické péči na přední místo ve světě. Úmrtnost předčasně narozených dětí je jedna z nejmenších,“ uvedl před časem.

Sám pracoval do posledních sil. Napsal řadu knih, přednášel na univerzitě. Pacientům se věnoval ještě loni. V Třeboni, kde žil, léta provozoval dětskou ordinaci. Razil myšlenku, že by ze zdravotnictví neměl mizet lidský faktor. „Když mám na starosti dítě, tak bych ho měl mít na starosti 24 hodin,“ tvrdil s tím, že dříve měli lékaři osobnější vztah k pacientům.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.