Zpráva lékařů z IKEM: Infarkt hrozí v pondělí ráno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zpráva lékařů z IKEM: Infarkt hrozí v pondělí ráno!

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Podle Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je typickým pacientem s infarktem 65letý muž, obvykle kuřák. Trpí vysokým krevním tlakem a má nadváhu na hranici obezity. Tolik letošní zpráva lékařů.

Pánové se mohou zkontrolovat, zda odpovídají této neradostné normě. Pokud ano, lze podnikat kroky, jak toto srdeční onemocnění odvrátit. Denní chůze, snížení cholesterolu vyváženou stravou, razantní zatípnutí poslední cigarety. Svoji roli hraje i diabetes. Pozitivní je, podle zprávy IKEM, že se včasným odhalením a zákrokem (pokud se pacient dostane do nemocnice do 2 hodin) zpravidla podaří srdce zachránit. Už 30 let (k tomuto výročí byla vydána zpráva) se infarkt řeší koronární angioplastikou, tedy rychlým zprůchodněním věnčité tepny uzavřené krevní sraženinou.

Obnoví se tak krevní průtok do postižené oblasti a zastaví odumírání srdečních buněk. „Snížili jsme riziko úmrtí v tomto případě na méně než deset procent,“ zmínil vedoucí Oddělení intervenční kardiologie Kardiocentra IKEM Michael Želízko. Základem je tedy neprodleně volat záchranku. „Pokud bolesti trvají déle než deset minut, volejte.“

Jak poznat infarkt myokardu

„Typický infarkt myokardu se projeví tlakovou nebo pálivou bolestí za hrudní kostí, která se často šíří do krku a čelisti nebo do ramen, případně až do levé ruky. Často jsou přítomny příznaky jako opocení nebo pocit na zvracení, dušnost,“ popisuje přednosta Kardiocentra IKEM Josef Krauzner. Varuje, že u lidí s diabetem mohou být příznaky infarktu mírnější a bolest méně výrazná!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.