Jak předejít infarktu? Ženám hrozí později než mužům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak předejít infarktu? Ženám hrozí později než mužům

Ženy mohou mít úplně jiné příznaky infarktu než muži
Ženy mohou mít úplně jiné příznaky infarktu než muži (Profimedia)

Infarkt se projevuje u žen i mužů tlakem na hrudi, pocením či nevolností. Tím však často podobnost končí. U žen se hlásí neurčitě. Bolest na hrudi je nevýrazná, stěží popadají dech a cítí se celkově slabě. Přicházející zdravotní hrozbu si tak nemusí uvědomit včas a pomoc vyhledají pozdě.

Hlavní příznaky infarktu obě pohlaví sice sdílí, lékaři však upozorňují na rozdíly. „Ženy mají častěji netypické příznaky, jako je necharakteristická bolest na hrudi, pocit dechové tísně, slabosti nebo žaludeční nevolnosti. Tyto příznaky si na rozdíl od typické palčivé bolesti na hrudi mohou zaměnit s jinou příčinou. Kvůli tomu se také u nich onemocnění diagnostikuje později a hůře, a později se tak dostávají i k účinné léčbě,“ říká prof. MUDr. Aleš Linhart a dodává: „U žen často nacházíme větší postižení malých cév, které lze léčebně těžko ovlivnit. Proto je prognóza i přes adekvátní léčbu často horší než u mužů,“ popisuje prof. Linhart.

Čtrnáct tisíc infarktů ročně

Riziko infarktu je stále větší u mužů, kteří jej dostávají ve výrazně nižším věku – v průměru v 65 letech. U žen se onemocnění vyskytuje až kolem 71. roku. Každoročně pak s infarktem do českých nemocnic putuje přibližně 14 000 pacientů. „U žen je v mladším věku infarkt myokardu relativně vzácný. Hlavní ochranou je jejich hormonální aktivita. Po menopauze však hladina hormonů klesá a ženy od infarktu neochrání,“ vysvětluje prof. Linhart.

Kouření, vysoký tlak či obezita

I ženu může postihnout infarkt v mladším věku. Často je to v souvislosti s nahromaděním rizikových faktorů, jako je kouření, diabetes, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a obezita. Ženy by tak stejně jako muži neměly podceňovat prevenci.

Prevence proti infarktu

  • Nekouřit
  • Mít dostatek pohybu
  • Kontrolovat si tělesnou hmotnost
  • Léčit další přítomná onemocnění (vysoký tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu)

O kvalitě života rozhodují minuty

K infarktu myokardu dochází v situaci, kdy srdeční sval není dostatečně prokrven, buď z důvodu ucpání, nebo kritického zúžení tepny zásobující srdeční sval. Každý, kdo zaznamená příznaky jako silná bolest na hrudi nebo dušnost, by neměl čekat déle než deset minut a zavolat záchranku. Pokud do nemocnice dojede do hodiny, má podle lékařů 96% šanci, že infarkt přežije ve velmi dobrém stavu a jen s malou jizvou na srdci. „Obecně platí, že je lepší přijít s potížemi stokrát zbytečně nežli jednou pozdě,“ dodává prof. Linhart.

 

Přepracování: 3. nejčastější příčina úmrtí v Česku. Mrkněte na příběh, který vás chytne doslova za srdce:

https://jaroslav.nativecnc.cz/

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.