Šťastné manželství vás dostane po infarktu ze špitálu: Mějte se rádi a budete déle žít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šťastné manželství vás dostane po infarktu ze špitálu: Mějte se rádi a budete déle žít!

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Pokud už to musí být a skolí vás infarkt, máte k tomu predispozice (nadváha, kouření, stres, vysoký tlak), pak byste si měli preventivně hledět partnerské harmonie. V překladu to znamená být se svým protějškem v souladu, nehádat se, a naopak se mít rádi i v pokročilém věku, kdy srdeční kolapsy vážně hrozí.

Jste srdcaři? Mějte toho svého, tu svoji, rádi, prostě to chce pokoru, pochopení a respekt. Podle studií, vyplývajících z bádání vědců Yaleovy univerzity, pomáhá šťastné manželství urychlit zotavení po infarktu myokardu, nešťastné naopak zvyšuje riziko dalších zdravotních problémů. Uvedl to deník The Times; ovšem lze se také domnívat, že šťastní lidé žijící v nekonfliktním, vyrovnaném svazku mají nižší předpoklad postižení infarktem.

Ať je to jakkoli, autoři studie zkoumali 1593 dospělých, kteří žijí v manželském svazku, v průměrném věku 47 let. Jejich respondenti leželi s infarktem v nemocnicích napříč USA. Zkoumání byl podroben sexuální život, otevřenost ve vztahu, respekt k partnerovi, radost ze společně strávených chvilek i sdílení osobních problémů a ochota je řešit, také empatie a humor! Vědci sledovali zdravotní stav respondentů po dobu roku od infarktu.

Skřípe to? Jste v tom znovu!

Pacienti, jejichž manželství bylo podle dotazníků nejnešťastnější, měli o 67 % vyšší pravděpodobnost, že se opět vrátí do nemocnice, ve srovnání s lidmi, jejichž protějšky jim způsobovaly jen mírný nebo žádný stres. Ženy uváděly o něco častěji než muži, že jsou jejich manželství nešťastná. 

ilustrační foto

Téměř čtyři z deseti žen řekly, že jsou kvůli svým manželům ve vážném stresu, oproti třem z deseti mužů. Zajímavé je, že pánové si stres připouštějí mnohem méně, lépe řečeno skřípání ve vztahu nevidí, nemají tak vytříbený cit pro potřeby a pocity partnerky. Ženy jsou všímavější, muži nedohlížejí dál ze svých »bublin«.

Kontrolujte si cholesterol a tlak

Nejčastější operací srdce je v současné době aortokoronární bypass, který přemostí zúžené či ucpané srdeční tepny. Říká to přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie pražského IKEMu Ivan Netuka. Podle něj se dnes dělá hodně operací méně invazivně, řeší se např. vstupem přes tepny v tříslech apod. Řadě onemocnění srdce se dá podle Netuky předejít prevencí. „Zdravý životní styl a kontrola hodnoty cholesterolu zabraňuje zanášení tepen na srdci, které jinak skončí již zmiňovaným bypassem.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.