Chybí léky na léčbu nádorů! A proti infarktu, průjmu a zánětům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chybí léky na léčbu nádorů! A proti infarktu, průjmu a zánětům

K řadě medikamentů lékárníci nemají alternativu.
K řadě medikamentů lékárníci nemají alternativu. (Foto Aha! – J. Poláček, K. Janeček, Freepik)

„Omlouváme se, nemáme,“ slýcháme čím dál častěji. České lékárny se potýkají s výpadkem dodávek mnoha léčivých přípravků. Od čípků pro děti, přes léky na průjem až po medikaci pacientů s nádorovým onemocněním.

Se začátkem letních prázdnin dochází k množství výpadků dodávek léčiv. Většina z nich má dle odborníků naštěstí dostupnou alternativu, některé jsou ale nenahraditelné. Chybí například antibiotické kapky, které léčí záněty očí po koupání ve špinavé vodě. Nedostatkové a nenahraditelné jsou také dětské čípky s obsahem ibuprofenu. „Momentálně není také dostupný lék proti průjmu s obsahem kloroxinu, který je v létě pořizován častěji,“ uvedla Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory (ČLnK).

Nejzávažnější je z hlediska zdravotníků skutečnost, že v lékárnách chybí cytostatika pro léčbu nádorových onemocnění a alteplas, který se užívá v případech akutního infarktu. Nedostatkové jsou také některé protizánětlivé léky, nosní kapky, oční masti či krevní deriváty. Problém mají i lidé, kteří přestávají s cigaretami. Nikde po republice v současnosti neseženou přípravek na odvykání kouření.

Kde je chyba?

Přerušení dodávek může způsobit hned několik faktorů. Nejčastějšími jsou výrobní potíže spojené s nedostatečnou výrobní kapacitou, či potížemi s dodávkami stěžejních surovin. Výrobců konkrétních léčiv navíc není mnoho. Pokud tedy dojde k výpadku jednoho, či více z nich, nemá chybějící produkci kdo nahradit. Výpadek jsou výrobci povinni hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

Poraďte se s lékařem

Stalo se vám, že lék, který užíváte, má momentálně výpadek? Některé léky mohou lékárníci nahradit po dohodě s pacientem přímo v lékárně. O výměně dalších se zase musíte poradit přímo s lékařem. Existují i léky, které vám mohou lékárníci vyrobit na objednávku z jednotlivých surovin, dlouhodobě tak třeba vyráběli antibiotickou mast Framykoin.

Na vlastní pěst

Někteří nemocní se rozhodli vzít řešení do vlastních rukou a vozí si léky ze zahraničí. V Egyptě mohou volně koupit i medikamenty, které u nás seženou jen na recept. Samoordinování může ale být velmi nebezpečné. „Lidé mohou řešit problém, který je ve skutečnosti závažnější, než si uvědomují. Zanedbat při tom mohou skutečnou příčinu onemocnění,“ vysvětluje mluvčí ČLnK Bažantová. Dovoz většího množství léčiv bez povolení je v ČR navíc nelegální.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.