Infarkt Lucie (41) z Prahy: Přestala jsem brát léky, byla to chyba | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Infarkt Lucie (41) z Prahy: Přestala jsem brát léky, byla to chyba

Vysoký cholesterol může vést k onemocněním srdce a cév.
Vysoký cholesterol může vést k onemocněním srdce a cév. (Shutterstock.com)

Každé druhé úmrtí v České republice je zapříčiněno onemocněním srdce a cév. Významným rizikovým faktorem je vysoký cholesterol, kterým trpí 7 z 10 Čechů. Lidé si jeho rizika příliš neuvědomují a svou hladinu cholesterolu neznají.

„Hodnoty cholesterolu by si lidé měli pravidelně hlídat, protože komplikace spojené s jeho vysokou hladinou v krvi dokážou zkrátit život o 5 až 10 let,“ vysvětluje prof. MUDr. Michal Vrablík, předseda České asociace preventivní kardiologie České kardiologické společnosti (ČKS). „Zvýšená hladina cholesterolu v krvi vede k jeho ukládání do cévních stěn a ateroskleróze, ta je podkladem onemocnění, jako je infarkt, mozková mrtvice nebo ischemická choroba dolních končetin,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík s tím, že je důležité mluvit o cholesterolu s lékařem a znát jeho hladinu.

Když zdravý životní styl nestačí

K vysokým hodnotám cholesterolu přispívají i genetické predispozice. Další rizikové faktory, jako například kouření, konzumace alkoholu, stres, věk, cukrovka a vysoký krevní tlak, zvyšují celkové cévní riziko, takže u jejich nositelů se stanovuje optimální hladina cholesterolu na nižší hodnoty. „Když je hodnota cholesterolu příliš vysoká, s úpravou životosprávy už si nevystačíte. Spolehlivě pak sníží cholesterol jen léky. V některých případech jsou jedinou možností, jak si zkvalitnit a prodloužit život,“ tvrdí profesor Vrablík.

Přestala jsem brát léky, byla to chyba

Paní Lucie (41) z Prahy dostala léky na vysoký cholesterol od své praktické lékařky. „Užívala jsem je tři měsíce, pak jsem je přestala brát. Nejprve jsem nepocítila žádnou změnu, protože vysoký cholesterol nebolí. Za nějaký čas mi začalo být špatně a naměřila jsem si hodně vysoký tlak. To mě vyděsilo. Manžel mě odvezl na pohotovost a tam mi oznámili, že mám infarkt. Měla jsem štěstí, že jsem přijela včas,“ vypráví Lucie. Po propuštění z nemocnice přestala kouřit, a hlavně začala pravidelně brát léky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.