Jak předejít problémům se zrakem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak předejít problémům se zrakem?

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Jako každý rok i letos si druhý říjnový čtvrtek připomínáme Světový den zraku. Nyní je zaměřený na kampaň, která má motivovat lidi k preventivní kontrole očí.

Podle aktuálních údajů špatně vidí celkem 1,1 miliarda obyvatel planety. A odborníci tvrdí, že se dá problémům s očima předcházet nebo je léčit v devíti z deseti případů. Nejen Češi ve starostlivosti o svůj zrak za poslední období zaostávají. Vlivem koronakrize, převažujícímu home office a mnoha zavedených opatření počet preventivních kontrol u očních lékařů poklesl.

„Tak jako chodíme na preventivní prohlídky k obvodnímu lékaři nebo zubaři, neměli bychom zapomínat na kontrolu našeho zraku. Mnozí z nás si neuvědomují, že zrak není jen o krátkoči dalekozrakosti. Čím dál častěji se objevuje zelený nebo šedý zákal i jiná závažná onemocnění,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz a dodává: „Právě prevence je nejlevnější a nejjednodušší cesta, jak se vyvarovat jakýchkoliv problémů se zrakem. 

Příčina slepoty – makulární degenerace

„Nejčastějšími příčinami zrakového postižení je krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus, následuje šedý a zelený zákal. U dětí se nejčastěji vyskytuje šilhání, tupozrakost, dalekozrakost či astigmatismus,“ uvádí primářka brněnské oční kliniky Lexum Věra Kalandrová. „Nejčastější příčinou slepoty ve vyspělých zemích je makulární degenerace, tedy postižení tzv. žluté skvrny. Dělíme ji na suchou a na vlhkou formu. Zatímco první z nich je pomalu postupujícím onemocněním, u druhé dochází ke slepotě v řádu týdnů,“ dodává primářka Kalandrová.

Oči a prevence

Od letošního roku mají lidé mezi 45. a 61. rokem nárok na vyšetření u očního lékaře jednou za 4 roky. Cílem je odhalit především počátek vzniku šedého a zeleného zákalu nebo poškození zraku v důsledku cukrovky. Doporučení vypíše praktický lékař.

Jak se starat o zrak každý den

Kromě vyvážené stravy a dostatku pohybu doporučují odborníci univerzální pravidlo 20:20:2. Dívat se 20 sekund do dálky, vždy když je váš zrak zaměřen 20 minut do blízka – například při práci na počítači nebo telefonu. Denně bychom také měli strávit 2 hodiny venku, ideálně v přírodě.

Přečtěte si
koliaska
30. 9. 2022 • 14:09

No, já teď taky cítím, že můj zrak už není to, co býval. Připisuji to asi hlavně časté práci na počítači. Přemýšlím jestli si nezkusit koupit nějaké brýle na čtení. Dívala jsem se, že ten výběr je opravdu velký. Právě jsem to řešila s kamarádkou a ta používá brýle z http­s://ww­w.ho­tove­bryle­.cz/ tak si tam asi také zkusím nějaké sehnat.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.