Zdravotní rádce Aha! Jak bojovat se skřípáním zubů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdravotní rádce Aha! Jak bojovat se skřípáním zubů

Skřípání zubů ovlivňuje jejich kvalitu.
Skřípání zubů ovlivňuje jejich kvalitu. (istock.com)

Až každý pátý člověk skřípe zuby – často se tak děje nevědomě ve spánku, ale může se jednat také o vědomé skřípání zubů během dne. Skřípání zubů (bruxismus) je nejen akusticky nepříjemné, ale může také způsobit závažné poškození zubů. Příčiny mohou být různé a léčba obvykle není jednoduchá.

Stres, napětí, úzkosti, nebo i špatná protéza mohou být spouštěčem skřípání zubů. Skřípání a zatínání zubů probíhá často nevědomě, nejčastěji v noci. Dlouhodobé »skřípání « může způsobit rychlejší opotřebení zubů i bolesti hlavy a čelisti. Navíc bruxismus často trápí i okolí skřípajících. Je totiž velmi hlasité a může narušit spánek lidí okolo.

Léčba

  • Ochranné dlahy: Jde o chrániče, které se večer nasazují na zuby dolní čelisti a zabraňují vzájemnému obrušování.
  • Psychologická pomoc 
  • Hypnoterapie 
  • Léky na snížení napětí svalů

Pomůže botulotoxin?

Ač je to k nevíře, tenhle prostředek vás může zachránit. „Ano, ten se nepoužívá jen proti vráskám, ale může pomoci i při nepříjemném skřípání zubů. Aplikujeme ho přímo do žvýkacích svalů, které se po injekci botulotoxinu uvolní, a tím se výrazně omezí skřípání zubů. Efekt vydrží čtyři až šest měsíců,“ říká MUDr. Petr Kučera z Perfect Clinic.

Trpíte bruxismem?

Jestliže bydlí někdo sám, je těžké zjistit, jestli skřípe zuby či ne. Existuje ale jednoduchý ukazatel: pokud ráno bolí čelist, jsou citlivé dásně či jsou zuby senzitivní na chladné, může se jednat o příznaky toho, že v noci dochází ke skřípání či zatínání zubů (hypertrofie svalů). Pokud máte podezření, nainstalujte si na mobilní telefon aplikace, které během spánku monitorují zvuky...

Spouštěče

Pro pacienty by ale mělo být také důležité najít příčinu bruxismu, tzn. zjištění důvodů stresu či napětí, a začít tak pracovat se svojí psychikou. Vhodnou doplňkovou léčbou je i meditace a jóga na uvolnění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.