Pravidelná očista posílí imunitu i odbourá stres: Detox není hladovka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pravidelná očista posílí imunitu i odbourá stres: Detox není hladovka

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock.com)

Tak jsme skočili ze zimy rovnýma nohama do léta, pak se zase významně ochladilo. Proto není divu, že se můžeme cítit unavení a oslabení. V tom případě může zabrat detox. Krátkodobý či delší...

Detoxikace organismu není nic jiného než očista těla od škodlivých látek. Ty se do těla dostávají nezdravým stravováním, dýcháním toxických zplodin, konzumací léků, alkoholu nebo cigaret. „Nesmíme zapomínat ani na duševní stránku, kdy tělo často zatěžujeme také sedavým zaměstnáním, stresem, nespavostí nebo nedostatkem pohybu,“ vypočítává PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Proč jím projít?

Hlavním důvodem, proč detox podstoupit, je ulevit přetíženému organismu. Přirozená detoxikace probíhá v těle v podstatě nepřetržitě. Toxiny jsou vylučovány játry, ledvinami a střevy. Orgány však někdy nedokážou všechno zastat samy, a tak bychom jim měli pomoci.

Nejde o utrpení

Abychom se cítili dobře, stačí zaměřit se na zdravé stravování, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a odpočinek. „Častou a mylnou představou je to, že při detoxu by měl člověk hladovět, pít jenom vodu nebo jíst pouze zelenou zeleninu. Detox ale není o utrpení,“ upozorňuje lékárnice.

Změny v jídelníčku

Při očistě by se měl především zvýšit příjem vlákniny z ovoce a zeleniny. „Vláknina napomáhá pročištění střev. Jen je třeba dávat pozor na to, že vláknina na sebe může navázat i užívané léky a tím snížit jejich účinek. Proto je důležité nechávat alespoň dvouhodinový odstup od konzumace vlákniny a užívání léků,“ vysvětluje Lánová. Během detoxu vypijte 3 až 4 litry vody. Omezte konzumaci cukrů a průmyslově zpracovaných potravin.

Důležitý je pohyb

Není nutné se trápit na běžícím pásu nebo ve fitku s činkami. Počítá se i procházka na čerstvém vzduchu. Posílíme tím imunitu, prospějeme psychice a odbouráme nadbytečný stres.

Zdraví z lékárny

Detoxikaci lze podpořit i přípravky z lékárny. Oblíbené jsou například detoxikační čaje či doplňky stravy z přírodních výtažků ve formě kapek, tablet, prášku nebo nápojů.

Síla bylinek

Na bylinky bychom neměli zapomenou. Jsou neodmyslitelnou součástí detoxu. Které jsou nejvhodnější? Ostropestřec mariánský. Je to silný antioxidant známý pro své blahodárné účinky na játra a žlučník, posiluje také imunitu. Kopřiva dvoudomá. Obsahuje vitaminy, především vitamin B2 a kyselinu pantothenovou, hořčík, železo či vápník. Čistí organismus a odvodňuje. Pampeliška lékařská. Obsahuje vitaminy A, B, C a D, draslík a vápník. Příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin. Kurkuma. Čistí krev a podporuje funkci jater, má protizánětlivé účinky, působí pozitivně na imunitní systém. Zelený ječmen. Obsahuje vitamin B, C a E, draslík, vápník, železo. Má antioxidační účinek, zabraňuje překyselení organismu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.