Hýbeme se venku: 4 krok y k ochraně zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hýbeme se venku: 4 krok y k ochraně zdraví!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie (Profimedia)

Léto přede dveřmi a s ním přichází i čas, kdy se lidé více hýbají. Sport pomáhá k lepší fyzické i psychické kondici, která zase vede k lepší imunitě. Měli bychom ale dodržovat určitá pravidla, jež ubrání naše zdraví před bacily, viry, přetažením i dehydratací.

1) PROTÁHNĚTE SE

Než vyběhnete, vyjedete na kole nebo vybruslíte, tak je důležité se vždy dobře protáhnout a zahřát si svaly. Pokud to neuděláte, můžete si přivodit svalové bolesti či poranění kloubů. „Strečink je důležitý především pokud začnete se sportem po dlouhé době. Pravdou je, že mnoho lidí v posledních dvou letech sport zanedbávalo, a proto mají svaly více povolené. Před sportem je důležité se zahřát. Např. rychlou chůzí, protažením všech končetin, během na místě. Dobrou volbou je i švihadlo. Pak se zase alespoň několik minut protáhněte,“ doporučuje osobní trenér Radek Laci.

2) CHRAŇTE SE

Nejčastějšími úrazy při sportu jsou drobné oděrky nebo tržné rány. „Nemusíte vozit celou lékárničku. Bohatě postačí základní spreje pro ošetření drobných poranění, které dokážou nahradit i náplast nebo obvaz,“ radí Dušan Sedláček z Avefloru. Pokud pojedete na kole, vezměte si helmu. Ta dokáže snížit riziko úrazu hlavy až u 85 % případů poranění, a téměř u 90 % poranění mozku. Cyklisté bez přilby tak podstupují téměř 20x vyšší riziko smrti v případě úrazu. Pamatujte proto na její nošení i v dospělém věku.

3) PIJTE SPRÁVNĚ

Pitný režim je důležitý po celý den. Ideální je vypít alespoň dva až tři litry tekutin (voda, neslazené čaje či minerálky). V horku samozřejmě víc. Jdete-li sportovat, tak si vodu vezměte vždy sebou. Pokud při sportu nebo cvičení dostatečně nepijete, můžete být dehydrovaní. Důležité je ale pít vícekrát po menších dávkách. Vypijete-li najednou půl litru vody a pak začnete běhat, můžete si přivodit žaludeční problémy.

4) BUĎTE VIDĚT

Při sportu je dobré být vidět. I přes den. Oblečte se proto alespoň částečně do reflexních materiálů. V některých zemích je toto dokonce zákonem povinné. Budete až 3x více vidět. A samozřejmě večer, pokud jdete sportovat a nemáte reflexní prvky, vyloženě hazardujete. Po setmění je na sportovcích nejhůře vidět černá a modrá barva. Večer by tedy mělo platit pravidlo: Vidět a být viděn!

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.