Bez sportu to nejde! Bude třeba vrátit děti k pohybu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Bez sportu to nejde! Bude třeba vrátit děti k pohybu

 (Česká olympijská nadace)

Vrátit děti ke sportu – až to epidemická situace dovolí, bude právě tohle i nadále hlavním cílem České olympijské nadace, která už devátým rokem pomáhá dětem ze sociálně slabších rodin sportovat. Koronavirová krize má navíc dopady na ekonomické fungování rodin. Víc, než kdy jindy tak budou řešit existenční priority.

Pohyb lidskému tělu prospívá z mnoha důvodů. Že díky sportu získáváme fyzickou zdatnost, výdrž a obratnost – to už dnes každý ví. Jen málokdo si však naplno uvědomuje, jak blahodárně působí na naši mysl či imunitní systém. Dítěti tak dáváme do života vklad v podobě dobrého zdraví.

Sportovní inspirace jsou vám k dispozici na Sportu v okolí.

„Pravidelný pohyb propojuje funkci všech systémů v těle a učí je pracovat úsporně a s dostatečnou rezervou pro vyšší výkon v budoucnu. Přiměřené cvičení tlumí vyplavování stresových hormonů a pomáhá dosáhnout lepší rovnováhy, nálady a pohody,“ říká Michal Barda, lektor Evropské házenkářské federace. „Řadou mechanismů navíc působí na imunitní systém, zvyšuje tak obranyschopnost organismu a působí protizánětlivě.“

„Jako hlavní partner České olympijské nadace bychom rádi přispěli k návratu co nejvíce dětí ke sportu. V pandemické době spousta dětí přišla o své sportovní návyky a často už se k nim, zejména v pubertálním věku, nevrátí. Pokud bude jejich blok pouze finančního rázu, rádi bychom ho pomohli odstranit. Stačí podat žádost a popsat svou situaci,“ říká Tereza Vyhnálková ze společnosti Sazka.

Žádosti o finanční příspěvek lze podávat zde.

Nejrůznější sportovní aktivity učí děti vystoupit z komfortní zóny – zvládnout i podmínky, které pro ně v tu chvíli nejsou ideální. Pomocí pohybu tak zvyšují svou psychickou i fyzickou odolnost. „Pouze na a za hranicí komfortní zóny se totiž odehrává skutečné učení, tj. schopnost pojmout nové skutečnosti a souvislosti do mého světa a pro příště s nimi počítat,“ upozorňuje Barda.

„Proměnlivé sportovní aktivity podporují navíc vnímání rozmanitých situací, rozhodování a sledování vytčeného cíle za ztížených podmínek v celém průběhu hry. To je mechanismus, kterým sport pomáhá zvyšovat adaptabilitu, residenci, vytrvalost a odolnost proti zátěžovému stresu. Bez tréninku to prostě nejde.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.