Co stojí za bezúročným úvěrem a na co si dát pozor u půjčky zdarma? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Co stojí za bezúročným úvěrem a na co si dát pozor u půjčky zdarma?

 (dotFOX)

Vybíráte půjčku, porovnáváte úroky a najednou jste narazili na majstrštyk? Úvěr s nulovým úrokem. Za na první pohled neodolatelnou nabídkou se skrývá nespočet rizik. Na co si dát pozor u půjčky bez úroku a proč někdo vůbec půjčuje peníze, za které nechce nic navíc?

Úvěrový trh nabízí kdeco, není divu, že někteří poskytovatelé chtějí klienty nalákat na netradiční půjčku bez úroku. Jenže je takový úvěr skutečně zdarma? Myslet si, že za půjčené peníze nezaplatíte ani korunu, je bláhové, peněžní společnosti si to vyberou, jen trochu jinak než na úrocích.

Půjčka bez úroku skutečně existuje, není to žádný výmysl internetového vyhledávače a ani podvod. Nabízí ji především nebankovní společnosti, jejichž hlavním cílem je nalákat nové klienty. Poskytovatelé tak chtějí ukázat, že sjednat si půjčku není žádná věda, potřebujete-li půjčit, ať už na novou pračku, telefon nebo zaplacení nájmu, stačí pár kliků a peníze máte během chvilky na účtu.

První půjčka je nejtěžší, další úvěry už jdou snadno

Z psychologického hlediska vyplývá, že nejtěžší je se rozhoupat k prvnímu úvěru, další zadlužování je už pak mnohem snazší. I proto první půjčku většina lidí dlouze vybírá a zvažuje, mnohdy i za pomoci online nástrojů, jako jsou úvěrová kalkulačka nebo internetový srovnávač půjčka.co. A ani po pečlivé úvaze a podrobném zkoumání podmínek si mnozí nejsou jistí, jestli do zadlužení jít nebo ne.

Úvěroví poskytovatelé ale vědí, že lákavým nabídkám se těžce odolává, a proto vsází na bezúročnou půjčku. Právě nulový úrok misky vah často převáží na stranu zadlužení.

Půjčka bez úroku ale není pro každého, většina poskytovatelů ji nabízí jako možnost seznámit se s úvěrovým světem, se zadlužováním a s podáváním žádosti. Vsází na to, že jakmile člověk přičuchne k půjčkám, další pro něj budou už jakousi jednoduchou rutinou. I přestože jsou lidé od přírody zvídaví, mají rádi známé věci a chtějí vědět, na čem jsou.

Na co si dát pozor? Bezúročná půjčka nemusí být dobrou volbou

  • Zjistěte si výši RPSN, pakliže bude nepřiměřená, zvažte výhodnost úvěru, vysoká roční procentní sazba nákladů se nevyrovná nulovému úroku.
  • Za nulovým úrokem se často skrývá jednorázový fixní poplatek, pakliže si ho poskytovatel účtuje, měla by jeho výše být úměrná půjčované sumě.
  • Tvrdé podmínky vám mohou zlomit vaz. Dobře se seznamte se sankcemi, s pokutami a s úroky z prodlení.
  • Půjčka zdarma je poskytována pouze novým klientům, jakmile se budete u stejného poskytovatele zadlužovat po druhé, už na ni nebudete mít nárok.
  • Bezúročně si nepůjčíte statisíce, většina peněžních ústavů nabízí půjčky v řádech tisíců, maximálně desetitisíců.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.