Jak pečovat o rolety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak pečovat o rolety

 (ISOTRA)

Rolety jsou nejběžnějším typem okenních krytů, najdeme je ve většině domů a bytů, stejně jako v kancelářských budovách a komerčních prostorách. Vnitřní rolety jsou vyrobeny z různých druhů tkanin s odlišnou strukturou a tloušťkou, lze je také pogumovat. Péče o jejich čistotu proto vyžaduje různá ošetření přizpůsobená konkrétnímu materiálu. Před zahájením čištění proto stojí za to seznámit se s obsahem pokynů k péči a údržbě rolet připojených výrobcem.

Chcete-li zachovat atraktivní vzhled látkového potahu, nezapomeňte jej pravidelně čistit. Správná péče zajistí nejen hezký vzhled, ale také bezporuchový provoz roletového mechanismu.

Rolety pravidelně vysávejte

Je vhodné pravidelně systematicky odstraňovat prach z povrchu látky, čímž se zabrání vážnějším nečistotám – rychle odstraněný prach nebude mít čas proniknout do materiálu a nezpůsobí trvalé skvrny. Nejlepší je používat vysavač s nízkou úrovní výkonu a štětinovým nástavcem. Další možností je použít válec s vrstvou papírového lepidla, který také účinně sbírá prach a povrchové nečistoty z rolety.

Jak na mytí?

Nejlepší je provádět mytí rolety den a noc či klasické s mírně navlhčeným čistým hadříkem, případně s malým množstvím jemného čisticího prostředku. Rovněž nezapomínejte otřít mechanismus rolety, nezapomeňte, že dovnitř kazety se nedostává vlhkost a její odstranění odtud může vyžadovat její demontáž.

Pokud je roleta znečištěná, je potřeba použít čisticí prostředek (např. mýdlo, čisticí prostředek nebo zředěný odstraňovač skvrn). Jemně jej otřete měkkou houbou, aby nedošlo k poškození materiálu. Po odstranění konkrétních nečistot je nejlepší otřít celý povrch rolety stejným prostředkem. Vyhnete se tak skvrnám, které by byly dokonale viditelné proti světlu. Poté roletu důkladně osušte, otřete suchým a savým hadříkem a poté nechte látku rozloženou, dokud není úplně suchá.

Čeho se vyvarovat?

Při čištění látkových žaluzií dbejte na to, aby látka nenavlhla, protože přebytečná vlhkost způsobí deformaci jejího tvaru. Výsledkem je, že roleta nejen vypadá nevzhledně, ale také již nemusí plnit svoji funkci. Vyvarujte se proto příliš velkého navlhčení látky, použité hadříky nebo houbičky by měly být jen mírně navlhčené. Také nečistoty nemůžete příliš otřít, protože to může vést k zabarvení materiálu nebo tvorbě skvrn. Specifičnost rolet spočívá v tom, že materiál nelze deformovat, protože pak roleta neplní svou funkci. Je zakázáno prát látku rolety v pračce nebo žehlit žehličkou (zejména v případě pogumovaných rolet, které mohou také poškodit žehličku). Pokud zvlhne, je nejlepší roletu osušit v zavěšené poloze nebo ji umístit vodorovně na rovný povrch, aby nedošlo k pomačkání.

Jak na venkovní rolety

Na závěr ještě pár slov k venkovním roletám. V jejich případě je úkol mnohem jednodušší. Je pravda, že jsou venkovní rolety více vystaveny povětrnostním podmínkám a znečištění z ulice, ale vzhledem k tomu, že jsou vyrobeny z kovu, je snadné je udržovat v čistotě vlhkým hadříkem s čisticím prostředkem (např. saponátem na nádobí).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.