Do nového roku se zdravým jídelníčkem: Jak zhubnout po Vánocích? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Do nového roku se zdravým jídelníčkem: Jak zhubnout po Vánocích?

Do nového roku se zdravým jídelníčkem: Jak zhubnout po Vánocích?
Do nového roku se zdravým jídelníčkem: Jak zhubnout po Vánocích? (Pixabay.com)

Vánoce jsou pro mnoho lidí symbolem osobní váhy ukazující cifry, ze kterých jde hlava kolem. Pojídání cukroví a bramborového salátu u pohádek k vánoční atmosféře patří, nicméně s novým rokem bychom se měli vrátit ke zdravějšímu režimu. Řešením však nejsou drastické diety, zázračné pilulky ani „osvědčené recepty“” na hubnutí. Cestou ke zdravě vypadající štíhlé postavě je správný jídelníček.

V první řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo je jiné, tedy každý člověk potřebuje k tomu, aby shodil potřebná kila, odlišnou míru pohybu a jiný poměr živin. Důležitou roli při sestavování jídelníčku hraje množství pohybu. Pokud jste aktivním sportovcem, potřebujete odpovídající stravu a naopak, není-li pohyb vaším koníčkem, budete se muset v jídle trochu omezit. Pestrý jídelníček si však může sestavit naprosto každý a není to nic náročného.

Ketodieta jako odrazový můstek

Pokud chcete rychle a zdravě shodit nějaké to kilo, ideálním způsobem je ketodieta. Jedná se o bezsacharidovou dietu, která by měla zabránit tolik nenáviděnému jojo efektu. Účelem ketodiety je dostat tělo do stavu tzv. ketózy, kdy nepřijímá dostatečné množství sacharidů a v důsledku toho si začne brát energii z tuků. Ketodieta je vhodná pro redukci váhy, není doporučováno ji udržovat dlouhodobě. Obvykle se ketodieta drží do dosažení požadovaných výsledků, nejdéle však rok. Poté by měla být ketonová dieta přerušena. To však neznamená, že se vrátíte ke chlebíčkům a čokoládovým dortům. Účinky Ketodiety je nutné dál udržovat zdravou stravou, případně se k dietě vrátit za nějaký čas.

Zdravá strava jako životní styl

Pokud se rozhodnete jíst zdravě, mělo by vaše rozhodnutí být trvalé. Výkyvy v podobě diet a nevyvážené stravy vašemu tělu pouze ubližují. Ketonovou nebo podobnou dietu použijte pouze jako odrazový můstek. Naučte se pracovat se zdravými potravinami a připravovat si vyvážené pokrmy. Vaše tělo vám poděkuje a výsledek bude dlouhodobý. Receptů na zdravé potraviny je mnoho, a pokud si nevíte rady, nechte si sestavit jídelníček včetně receptů od výživového poradce. Uvidíte, že se brzy začnete ve zdravém jídle snadněji orientovat a vymýšlení jídelníčku pro vás bude snazší a zábavnější.

Nezapomínejte na pohyb

Alfou a omegou hubnutí je správná strava. Zdravé stravování však někdy nestačí a je potřeba ho kombinovat s dostatečným množstvím pohybu. Každý člověk má jinou potřebu fyzické aktivity. Pokud s pohybem začínáte, zkuste zpočátku několikrát týdně alespoň vyrazit na procházku. Postupně můžete zrychlovat tempo, a nakonec začít s běháním. Pokud vám nevyhovuje pohyb venku, můžete zkusit některou z mnoha pohybových lekcí dostupných na internetu. Mnoho takových lekcí je zdarma a jsou přizpůsobené různým úrovním fyzické zátěže.

Důležité je také uvědomění, čeho vlastně chcete dosáhnout, a to hlavně právě při volbě fyzické aktivity. Pokud je vaším cílem zhubnout tuky, zaměřte se více na kardio cvičení, tedy běh, HIIT cvičení, tabatu apod. Poté, co se přiblížíte k vysněné postavě a zhubnete nějaká kila, se můžete soustředit na tvarování těla a nabrat svaly pomocí funkčních tréninků. V každém případě vždy poslouchejte své tělo a nepřepínejte ho. Pamatujte i na protahování a odpočinek.

Vezměte v úvahu zdravotní indispozice

Mějte na paměti, že každá dieta nemusí vyhovovat všem. Máte-li nějaké zdravotní indispozice, nezapomeňte se zmínit svému výživovému poradci a zohlednit je ve stravě. Nejlepší možností je dieta určená právě pro váš zdravotní problém. Speciální dieta při cukrovce například vyžaduje jinou stavbu stravy než dieta u zdravého jedince. Naopak lidé s nižší hladinou cukru mohou při dodržování podobných diet pociťovat nedostatek sacharidů. Než se pustíte do hubnutí, nezapomeňte zvážit i svůj zdravotní stav.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.