Neznáte výši RPSN? Pak na sjednání půjčky zapomeňte! Proč je sazba tolik důležitá? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Neznáte výši RPSN? Pak na sjednání půjčky zapomeňte! Proč je sazba tolik důležitá?

.
(dotFOX)

Nízká úroková sazba není zárukou levného úvěru. I s nulovým úrokem se může půjčka prodražit. Mnohem lepší je při výběru půjčky zaostřit na RPSN. Proč je roční procentní sazba nákladů tak důležitá?

Úroková sazba je obvykle první, co na nás z reklamy na půjčku vykukuje, a to ať už se jedná o reklamu v televizi, na internetu nebo v novinách. Nikdy se nestane, že byste úrok přehlédli. To samé se ale nedá říct o RPSN. Roční procentní sazba nákladů sice ze zákona musí být také vždy známá, avšak nikde není dáno jakou formou. Obvykle ji úvěroví poskytovatelé uvádí mnohonásobně menším písmem a často někde v rohu pod čarou. A proč tomu tak je? RPSN na rozdíl od úroku totiž napoví, kolik vás bankovní či nebankovní půjčka bude skutečně stát.

Proč je RPSN důležitější než úroková sazba?

Když si sjednáte půjčku, pak nesplácíte pouze půjčenou sumu. Kromě jistiny totiž musíte zaplatit poskytovateli také úrok, a tím to mnohdy nekončí. Banky i nebankovní společnosti si dále účtují také náklady spojené se správou půjčky.

Ani nulový úrok vám tak nemusí zaručit nejvýhodnější půjčku, pokud neznáte výši RPSN, ta totiž může být klidně v desítkách i stovkách procent. Úroková sazba na rozdíl od roční procentní sazby nákladů nezohledňuje poplatky spojené s úvěrem, jako jsou například administrativní poplatky za uzavření smlouvy, za správu úvěru, za vedení účtu nebo za převod prostředků.

S výpočtem této tajuplné sazby si ale nemusíte lámat hlavu. Složitou finanční matematiku přenechejte jiným. Při výběru půjčky se raději řiďte jednoduchým pravidlem: „Je-li úrok roven RPSN, žádné skryté poplatky vás při splácení nečekají. Je-li úrok menší než RPSN, zajímejte se, jaké poplatky jsou s půjčkou spjaty.“ Zbystřit se pak vyplatí, pokud RPSN mnohonásobně převyšuje úrokovou sazbu, v takovém případě náklady za půjčku z velké části padnou na poplatky.

0% RPSN, je to vůbec možné?

Nulový úrok a nulová RPSN není utopií, i takovou nabídku na úvěrovém trhu najdete. Takzvané půjčky zdarma jsou typické pro nebankovní společnosti a jejich jediným cílem je nalákat nové klienty. Rychlá půjčka bez poplatku je obvykle sjednávána pouze s krátkou dobou splatnosti, nejčastěji jeden měsíc.

Abyste mohli těžit z atraktivní nabídky, je ale nutné dodržet přísná pravidla, a to především vše řádně a včas splatit. Jakékoliv zpoždění se v tomto případě trestá vysokými sankcemi a úroky z prodlení, které vmžiku z půjčky zdarma udělají velmi nevýhodný a drahý dluh. Než se tak upíšete nabídce, které se těžko odolává, ujistěte se, že ji zvládnete bez prodlení v termínu splatit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.