Jak se vyvíjí trh s pronájmy v době Covid-19? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak se vyvíjí trh s pronájmy v době Covid-19?

 (Success Brokers)

Životy lidí, domácností i investorů, byly náhle zasaženy změnami. Tvrdý dopad má COVID-19 i na trh pronájmů. Jak virus majitele bytů ovlivnil? Proč trvá proces nalezení nového nájemce daleko delší dobu? Není lepší variantou byt prodat než pronajímat?

V době, kdy přišla první vlna COVID-19, nikdo neočekával, že trh pronájmů může být tak silně ovlivněn. Lidé se báli chodit ven, potažmo i na prohlídky nemovitostí. Ekonomika se najednou zastavila a trh se rozdělil na dvě části. Na lidi, kteří dostali strach a raději nevycházeli ze svých domovů, a lidi, kteří naopak museli chodit do práce i nadále. Co tato situace udělala s pronájmy nemovitostí? Poptávka po bytech určených ke krátkodobému pronájmu naprosto opadla. Jenže ti, kteří byty pronajímali právě k těmto účelům, museli platit nájem majitelům dál. Byty zakoupené za účelem krátkodobých pronájmů a zároveň financované hypotékou, začaly ztrácet na měsíčních výnosech. Lidé, kteří žijí z měsíce na měsíc, ztratili své příjmy a nedokázali tak pokračovat v pravidelném placení nájemného. Pokud nemáte rezervy alespoň na půl roku dopředu, dostáváte se lusknutím prstu do bezvýchodné situace. Byty původně určené ke krátkodobému pronájmu se najednou objevily v inzerci k pronájmu dlouhodobému. Ovšem za úplně jinou cenu než tržní nájemné. Proto, aby si každý udržel svou investici. Co to udělalo s trhem? Jen v Praze se uvolnilo přes 3 tisíce bytů.

Budoucí nájemci tak mají daleko širší výběr a nacházejí v inzerci byty v centru Prahy za velmi výhodných cenových podmínek. Například byt 3+1 na Malé Straně za 14 tisíc korun. Právě díky obrovské nabídce pronájmů za nižší ceny se lidé mohou rozhodovat déle. Zároveň si mohou dovolit pronajmout byt i tam, kde by si jej předtím dovolit nemohli. Nabídka pronájmů v Praze právě proto násobně převyšuje poptávku. 

Naproti tomu, například jakýkoliv byt nabízený k pronájmu v Poděbradech, si našel svého nájemce o mnoho dříve než v Praze. V této nelehké době je velmi důležité, ať už pronajímáte svůj byt kdekoliv, nastavit cenu konkurenceschopně, resp. si uvědomit, že je efektivnější mít byt pronajatý i mírně levněji než dlouhodobě prázdný. Každý měsíc, kdy je byt volný, je třeba hradit další náklady, čímž se dostáváte do ztráty. V konečné fázi může být průměrný měsíční příjem z pronájmu stejný nebo dokonce nižší, než kdyby bylo nájemné sníženo hned v počátku. Jak byt pronajmout efektivně a za odpovídající peníze? Rozhodně byt ukliďte a provoňte. Nechte si zpracovat aktuální tržní odhad nájmu. Vyberte si správného parťáka pro zprostředkování, který vám nalezne ověřeného nájemce. Pokud nevíte, co dál, pouvažujte nad prodejem. Je možné, že za svou nemovitost dostanete mnohem více, než si dokážete představit. Tržní odhad Vám napoví více.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.