Mladé manžele okradli podvodníci, bohatý dlužník se jim směje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mladé manžele okradli podvodníci, bohatý dlužník se jim směje

 (fotobanka)

Mladý manželský pár Petr a Daniela měl docela obyčejný sen. Sestěhovat se spolu do nového rodinného domku. Osud jim ale nepřál. Narazili totiž na dva podvodníky, kteří nejenže manželům jejich dům snů nepostavili, ale obrali je přitom skoro o 600 tisíc korun! Petr a Daniela teď nemají nový domov, ani peníze. Podvodníci si přitom zvesela běhají na svobodě, a ani jeden z nich se ke splácení nemá!

Petr s Danielou nejsou první, ani poslední pár, který se do takové šlamastyky dostal. Podvodníci tradičně cílí na páry prahnoucí po společném životě, čemuž přizpůsobují i částky, o které je chtějí obrat. V tomto případě šlo o zálohu na stavbu rodinného domku ve výši 585 tisíc korun. O tu manžele obrali podvodníci Martin a Radek, kteří vystupovali jako jednatelé nejmenované stavební společnosti.

„Jejich vystupování působilo solidně. Vůbec by mě nenapadlo, že mají v plánu nás podvést. Věděli moc dobře, o čem mluví, a byli schopni zacházet i do přesvědčivých detailů,“ popisuje obvyklé praktiky podobných podvodníčků Petr. Je na něm vidět, že je stále v šoku. „Pořád se mi nechce věřit, že na světě existují tak zákeřní lidé,“ dodává očividně zdrcená Daniela.

Po finanční transakci totiž zůstalo ticho po pěšině. Manželé se obrátili na Policie ČR a pachatelé byli následně odsouzeni za podvod. Trest? Podmíněné vězení a náhrada škody, kterou manželům způsobili. „Z rozhodnutí soudu jsem měl nejdřív radost. Říkal jsem si, že se nás konečně někdo zastal. Ten opravdový horor měl ale teprve přijít,“ vykresluje své pocity zamračený Petr.

Vychytralí kriminálníci ihned po odsouzení začali podnikat kroky, jak se povinnosti nahradit škodu úspěšně vyhnout. Martin podal insolvenční návrh a soud povolil jeho oddlužení v insolvenci. Podivnou shodou náhod vyšlo najevo velké množství Martinových dluhů, a tak dnes manželé dostávají jen symbolickou satisfakci. Martinův dům zatím prodán nebude, i kdyby byl, peníze by putovaly peněžnímu ústavu. Určitě dobře věděl, co činí!

Druhý odsouzenec, Radek, nemá pro změnu oficiální majetek vůbec žádný. Kvůli neplnění povinnosti mu ale hrozí, že jej soud pošle do vězení. Manželskému páru proto posílá směšných 300 korun měsíčně. „Občas na něj v městě narazím. Vždycky sedí ve svém luxusním autě s úsměvem od ucha k uchu. Podle jeho způsobu života nevěřím, že žádný majetek nemá. Problém je, že je to všechno napsané na jeho partnerku,“ informoval nás zjevně podrážděný Petr.

Radek navíc nesmí kvůli soudnímu zákazu ani vykonávat podnikatelskou činnost. Ten ale také zdařile obchází díky společnosti jeho syna. Se svým synátorem má totiž uzavřenou smlouvu o zastoupení, což mu umožňuje uzavírat s důvěřivými zákazníky další a další smlouvy o výstavbě. Tímto způsobem obchoduje i se samotným Magistrátem hl. m. Prahy.

„Celou věc řešíme pravidelně s naším známým advokátem, který se neustále snaží, abychom dostali nějaké prostředky zpět. Exekutor, který má věc na starosti nás rovněž pravidelně informuje o vývoji. Oba ale často končí hovory tím, že systém je bohužel bezzubý. Známí mi často radí, abych se obrátil na soukromé vymahače, kteří si se zákony starost nedělají,“ líčí Petr.

Systém vymáhání v České republice opravdu dostává v poslední době prodlužnický nádech. Nezabavitelné minimum u srážek ze mzdy se zvyšovalo letos již dvakrát. Prodej nemovitostí, kde má dlužník bydliště, je omezen na dluh výší sta tisíc korun, bez ohledu na to, kolik ostatních dluhů dlužník má. Pokud se ostatní věřitelé nepřihlásí, k dražbě nedojde. Rovněž soubor nepostižitelných movitých věcí se zmenšil a výjimky jsou často zneužívány.

„Nikdy bych si nedokázal představit, že u nás vrátí systém vymáhání práva z 90. let. Myslel jsem si, že už je to jen podklad pro barvité filmy, ale asi ne, “ uzavírá smutný Petr. „To, že nám jeden z pachatelů posílá 3 stovky měsíčně, mi spíš vždycky připomene smutnou realitu, ve které nemají takoví podvodníci žádné zábrany ani svědomí,“ dodává Daniela.

Autor:  Reklama

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.