Salátová okurka: Zelená krása | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Salátová okurka: Zelená krása

Pomůže při hubnutí, je plná vitaminů a má blahodárný vliv na pleť
Pomůže při hubnutí, je plná vitaminů a má blahodárný vliv na pleť (istock.com)

Když se řekne salátová okurka, také si vybavíte legendární scénu z filmu Slunce, seno, jahody, kdy si Evík v podání Jaroslavy Kretschmerové přikládá slupky na obličej? Salátová okurka umí ale tělu pomoct mnohem víc. Kromě toho, že je výborná při hubnutí, tak také posiluje nehty, vlasy, zuby a obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek.

DŮVODY, PROČ JI ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU

1. Salátové okurky snižují množství toxinu v těle. Dělají to tak, že povzbuzují ledviny k činnosti, ty rychleji a lépe odplaví škodlivé látky z těla ven. Jsou tak skvělými pomocníky pro ty, kteří trpí dnou nebo revmatismem.

2. Ať už jste se spálili na sluníčku, nebo máte migrénu, zkuste přiložit na dotyčná místa slupky od okurky. Mají chladivé účinky. Stejně tak vám pomůže v boji s oteklýma očima. Díky obkladu z okurek splasknou okamžitě. Někdo dokonce doporučuje přikládat tuto zázračnou zeleninu na místa s celulitidou...

3. Pomáhají regulovat krevní tlak – jsou tedy vhodným prostředkem při úpravě nízkého i vysokého tlaku.

4. I když se to možná nezdá, v salátových okurkách je plno vitaminů A, B, C a K (céčka obsahuje dokonce 8 mg ze 100 g). Obsahuje i minerály: mangan, měď, draslík. Vaší pleti prospěje kromě zmíněného draslíku i hořčík. Povzbuzuje růst vlasů, nehty i zuby budou silnější.

5. Uvědomujete si, že nedodržujete pitný režim? Jelikož salátovou okurku tvoří z 90 z voda, tak vám s tímto problémem může trochu pomoci. A ze stejného důvodu je dobré ji zařadit do jídelníčku i v době, kdy chcete zhubnout nějaké to kilo – třeba nyní na začátku nového roku. Okurky obsahují pouhých 16 kcal na 100 g.

6. Tohle jste věděli? Okurky vám můžou pomoci i s kocovinou... Pokud večer tušíte, že jste vypili víc, než jste chtěli, a ráno musíte jít do práce, tak před spaním snězte několik plátků okurky. Vitaminy skupiny B, cukr a elektrolyty doplní tělu základní živiny, takže se následky oslavy určitě sníží...

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (25. 1. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.