Proč mít doma tvaroh? 11 problémů, se kterými zaručeně pomůže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Proč mít doma tvaroh? 11 problémů, se kterými zaručeně pomůže

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock.com)

Málokdo si uvědomuje, jakým pokladem je obyčejný tvaroh. Umí pomoct se spáleninami od sluníčka, opary i s hmyzím bodnutím. Má přezdívku bílé zlato a určitě by neměl chybět v žádné lednici!

1) Pomáhá při spáleninách od sluníčka

Bolí vás od sluníčka spálený nos nebo ramena? Dejte si na postižené místo obklad připravený z tvarohu pokojové teploty. Postižené místo zklidní a vytáhne z něj horkost.

2) Zažene bolest v krku

Teplý tvarohový obklad s česnekem pomůže s bolavými mandlemí, při škrábání nebo zánětu v krku. Smíchejte kostku tvarohu s pěti rozdrcenými stroužky česneku. Vzniklou hmotu nahřejte a připravte z ní zábaly. Přikládejte jednou denně asi na dvě hodiny.

3) Snižuje horečku

Potřebujete snížit horečku? Zkuste místo léků jednoduchý tvarohový zábal. Tvaroh je možné dát přímo do ponožek nebo nanést na šátek a omotat s ním nohy. Přímo na chodidlech by měl působit asi 20 minut.

4) Uleví kloubům

Poskytuje úlevu při bolesti kloubů. Stačí kostku tvarohu smíchat s nakrájenou nasekanou cibulí nebo 5 stroužky prolisovaného česneku, přiložit na bolavý kloub a nechat působit 2 – 3 hodiny.

5) Utiší bolavé uši

Pořádné potrápit umí nejen děti bolavé ucho. Zklidnění přinese tvaroh, který už při počátečních potížích obalíte gázou, přes něj dáte kapesník a na noc přiložíte na bolavé ucho.

6) Pomůže při hmyzím bodnutí

Tvaroh je účinný i na zklidnění kůže po bodnutí hmyzem. Stačí studený přiložit na postižené místo a nechat působit.

7) Uklidní podrážděné oči

Uklidní nejen sluncem podrážděné oči, ale uleví i při zánětech spojivek a ječném zrnu. Stačí nanést trochu studeného tvarohu na odličovací tampon a přiložit na zavřené oči asi na 15 minut.

8) Zmírní menstruační bolesti

Přináší úlevu od menstruačních bolestí. Stačí tvarohový obklad přiložit na podbřišek, překrýt třeba dekou a odpočívat.

9) Usnadní kojení

Kvůli bolavým a nateklým prsům může kojení bolet. Opět pomůže tvaroh. Stačí ho studený zabalit do látkové pleny a nechat na prsou působit, dokud plena nevyschne.

10) Prospívá pleti

Pomáhá při akné (stačí dát studený tvaroh na postižená místa a nechat hodinu působit), vytahuje horkost z oparů a zmírňuje svědění.

11) Zvláčňuje popraskané paty

Pomůže zvláčnit popraskané paty. Stačí měkký tvaroh namazat na nohy ve větší vrstvě, nohy dát do igelitového sáčku a na ten navléknout ponožky. Nejlépe je vydržet tak celou noc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.