Sůl: Čím ji nahradit a pochutnat si | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sůl: Čím ji nahradit a pochutnat si

ilustrační foto
ilustrační foto (istockphoto.com)

Soli máme v jídelníčku nadbytek. Hodně jí totiž přijímáme skrytě, v potravinách, jako jsou pečivo, uzeniny nebo sýry. Moc soli však škodí. Jak ji tedy omezit, aby jídlo bylo i tak chutné?

Proč přesolování škodí?

Sůl je sice pro tělo nezbytná, ale když je jí příliš, může ublížit! Denní doporučený příjem soli je ideálně 5 – 6 gramů, což je zhruba 1 lžička. Jenže ve skutečnosti jí denně spořádáme až 3x víc! Nadměrný příjem soli může způsobovat vysoký krevní tlak, a dokonce i rakovinu žaludku.

Neslané neznamená bez chuti

Sůl je jako droga. Tělo si na její nadměrný příjem rychle zvykne a »odvykání« je těžké. Takže omezujte sůl postupně a buďte hlavně důslední. Mějte na paměti, že omezovat sůl lze už při kuchyňské úpravě. Budete překvapení, jakou škálu chutí mají leckteré potraviny samy o sobě. Jen se připravte na to, že na méně slanou chuť si přivyknete tak za 4 až 6 měsíců.

Vsaďte na koření a bylinky

Sůl nejlépe nahradíte kořením či bylinkami. Dejte si ale pozor na prodávané kořenící směsi, ty z velké části obsahují sůl. Vsaďte buď na jednodruhové koření, nebo si směsi míchejte sami. Výraznou chuť pokrmům dodají také bylinky, především ty čerstvé. Část soli můžete také nahrazovat semínky, ořechy nebo česnekem.

Aromatické chutě

Když omezujete množství soli, je dobré vybírat aromatické bylinky, koření, klidně skořici, šafrán, pálivé papričky, pepř nebo třeba citrusy. Výborně poslouží i libeček, majoránka, bazalka, bobkový list či kořenová zelenina – zejména celer a petržel. Pokrmu dodá chuť i šťáva z citrusů – z citronu, grepu či limetky. A výborným pomocníkem je také jogurt. Vyzkoušejte do něj například naložit kuřecí maso s kari kořením a poté tepelně upravte.

Na talíři už ne

Zkuste co nejméně dosolovat jídlo a raději chuť zvýrazněte zmíněným jednodruhovým kořením či bylinkami. A vyvarujte se, abyste měli v dosahu slánku. Ideální samozřejmě je nekupovat si hotová jídla, protože mají různé obsahy soli, ale pokrmy si připravovat doma a množství přidané soli tak kontrolovat.

Snižujte postupně

Protože je sůl návyková, doporučuje se její příjem snižovat postupně. Dokonce se uvádí, že redukce soli o 20 – 25 % ještě chuťově není poznat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.