Rádce Aha! Grilování je »maso« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Grilování je »maso«

ilustrační foto
ilustrační foto (Webtip)

Grilovací sezona je tu. Gril už jste vyčistili, teď jen vymyslet, co na něj dát. Základem úspěšné přípravy je volba masa. Pokud sáhnete vedle, vaše snažení může přijít nazmar.

Král steak

Kdo by nemiloval šťavnatý steak servírovaný rovnou z grilu? Hovězí maso vás ovšem může při grilování potrápit, a pokud sáhneme po nesprávném, může se stát, že vyhodíme několik set oknem. Maso by v první řadě mělo být dobře uzrálé a také prorostlé – právě tuk mu při grilování dodá šťavnatost. Výborný steak si ugrilujete z nízkého roštěnce, hodí se ale i vysoký roštěnec, svíčková nebo květová špička.

Burgery si melte sami

Chcete-li mít jistotu, že je mleté maso opravdu kvalitní, vybírejte od prověřených dodavatelů nebo si ho ještě lépe umelte sami. Zvolte takové maso, které obsahuje dostatečné množství tuku, ideálně alespoň 20 %. Hodí se třeba přední hovězí z krku, které dodá burgeru šťavnatou chuť a na grilu se nevysuší. Pozor, nikdy nepoužívejte zmrazené maso, burger by špatně držel tvar a zmrazení by se odrazilo i v jeho chuti.

Vepřové je v Česku oblíbené

Vepřové maso je cenově příznivější než hovězí, a i proto je velmi oblíbené. Výhodou je, že nemusíte řešit jeho vyzrálost. Při výběru nešlápnete vedle s krkovicí, která bude díky vyššímu obsahu tuku po grilování krásně šťavnatá. Ugrilovat si ale můžete také vepřovou kotletu, a to jak s kostí, tak bez. Žádná párty se neobejde bez vepřových žebírek. Vyberte vždy taková, která na sobě mají hodně masa (tzv. vysoká žebra). Pokud si chcete dopřát něco opravdu speciálního, zkuste ugrilovat vepřový bůček.

Drůbeží nemusí být suché

Drůbež je na grilu velmi variabilní. Grilovat můžete celé kuře, ale i čtvrtky, prsa či stehna. Hitem vašeho grilování pak budou bezesporu křupavá kuřecí křídla, kterým dodá šmrnc třeba medová marináda nebo chutná BBQ omáčka. Výborná jsou například husí či kachní prsa. Na grilu je výborné krůtí. Je pevné, a přitom šťavnaté a jemné. Nejčastěji připravujeme krůtí prsa, případně celé stehno. Nejdůležitější u drůbežího masa jsou jeho původ a čerstvost.

Jak dlouho grilovat?

Pokud nevěříte svému odhadu, pořiďte si grilovací teploměr. Nestane se vám tak, že kuřecí bude uvnitř syrové, nebo že naopak přepečete drahé vyzrálé hovězí. U každého masa si pohlídejte také teplotu grilu, dobu pečení a to, zda je nutné maso otáčet. S tabulkou teplot a mobilem po ruce se nemusíte vůbec cítit trapně – čas si při grilování stopují i profesionálové.

Jde to i bez

Ano, i bez masa to jde. Na grilovací sezonu se těší nejen milovníci masa, ale také vegani a vegetariáni. V dnešní době totiž již zdaleka nekončí u zeleniny, tradičního grilovaného lilku či cukety. Vegetariáni mohou hodit na gril kozí či plísňové sýry, vegany neurazíte grilovaným tofu, sojovými plátky nebo třeba žampiony.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.