Sezona oblíbené zeleniny je v plném proudu! 8 chřestových otázek a odpovědí!
Květen každý rok patří chřestu! Sezona této čím dál oblíbenější zeleniny začíná s koncem dubna a končí v půlce června. Poznat se to podle německého přísloví dá i podle třešní: „Chřest je dobrý právě do třešní...“ Aha! pro vás proto připravilo 8 otázek a odpovědí na téma chřest.
Které recepty jsou nejlepší?
Češi milují chřest kvůli jeho výborné chuti. Kdo by odolal klasickému receptu s holandskou omáčkou? Stejně tak si určitě pochutnáte na chřestovém rizotu nebo můžete zkusit upéct quiche. Pokud patříte mezi odvážnější jedince, můžete se pustit i do sladké varianty. Bílý očištěný chřest hoďte na grilovací tácek, zasypte cukrem a nechte na grilu 4 – 5 minut karamelizovat. Podávat tuto sladkou tečku můžete třeba s rozmačkanými jahodami s cukrem a tvarohem.
Jakou barvu zvolit?
Chřest může být bílý, zelený či fialový, ale jde stále o výhonky jedné rostliny, jde jen o to, nakolik byly vystaveny světlu. Chuťově nejjemnější je ten bílý, zelený a fialový mají výraznější kořeněnou chuť díky chlorofylu.
Loupat, nebo ne?
Zde záleží, jaký chřest si koupíte. Bílý se musí vždy! Oloupejte ho po celé délce kromě hlaviček a zdřevnatělé konce odřízněte úplně. U zeleného stačí oloupat a odříznout jen tuhé konce – pokud máte úplně čerstvý, není to potřeba.
Můžu chřest zamrazit?
Chřest se dá zamrazit dvěma způsoby. První je zamrazení neoloupaných a neuvařených výhonků. Při vyjmutí z mrazničky se pak výhonky opláchnou vodou, slupka povolí a poměrně snadno se dá oloupat. Častěji se ale zamrazuje chřest oloupaný, spařený horkou vodou a ihned prudce ochlazený. Při dalším zpracování se zmrzlé výhonky vkládají ihned do vařící vody.
Co se slupkami?
Po očištění chřestu rozhodně zbytky nevyhazujte. Ze slupek a odřezků uvařte polévku. A pokud se vám zrovna do polévky nechce, slupky klidně zamrazte, počkají tam na tu správnou chvíli.
Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (6. 5. 2021)