Seriál Aha! Rok 2021: Jak vydělat i na kopřivách?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Seriál Aha! Rok 2021: Jak vydělat i na kopřivách?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Schází vám pár korun v rodinném rozpočtu? Pak se dobře podívejte, kde co kvete, a zkuste nasušit pár kilo pro výkup. Ušetřit ale můžete, i když nasušíte jen pár gramů. Stačí si z nich doma něco vyrobit.

Ještě nedávno sběr bylinek zaměstnával snad každého školáka a výkup bylin byl v každém větším městě. Dnes tomu už tak není, ale neznamená to, že by se obchod s bylinkami zastavil. Naopak. Daří se mu natolik, že se dnes některé bylinky i cíleně pěstují, nebo dokonce i dovážejí ze zahraničí. A sběrači, kteří to mají do výkupny daleko, mohou nasušené byliny klidně poslat i poštou.

Zpeněžit se dá i kopřiva

Na sběru bylin se nedá nějak závratně vydělat, ale jako přivýdělek je to perfektní letní činnost na čerstvém vzduchu. A sběračů není málo. „Průměrně za rok vykoupíme na našich výkupnách cca 70 tun bylin. Mezi nejčastěji vykupované a lidmi oblíbené byliny patří kopřiva, truskavec, zlatobýl, divizna, květ černého bezu a šípky,“ říká Jana Svobodová ze společnosti Leros. Bylinek je přitom potřeba tolik, že někdy ani česká produkce nestačí. „Přednost dáváme bylinkám od našich sběračů, ale jsme také nuceni přistoupit k výkupu od velkých pěstitelů, např. z Německa, v důsledku veliké poptávky a produkce,“ potvrzuje Jana Szöcsová z firmy Valdemar Grešík – Natura.

Suště na vzduchu

Bylinky se suší nejlépe v teplotách mezi 30 a 40 °C nebo při nižších teplotách se zajištěným prouděním vzduchu. Bylinky vždycky sušte ve stínu a jen v tenké vrstvě, nejlépe na čistých papírech. Vhodné jsou i sítové stojany nebo sušení bylin v kyticích a svazcích na šňůře. Že je bylinka dobře proschlá, poznáte tak, že vezmete dávku zhruba 50 gramů a uzavřete ji pevně do igelitového pytlíku. Když se po 5 hodinách nezapaří, je správně proschlá.

Spočítejte si, kolik vyděláte

Předtím, než se pustíte do sběru, je dobré si vše řádně promyslet, propočítat a naplánovat. Je vhodné porovnat si ceny jednotlivých výkupen, ale zároveň je třeba počítat i s dopravou, případně poštovným. Počítejte také s tím, že když se vám nepodaří nasbírat a nasušit požadovanou kvalitu bylinky, může výkupna snížit její cenu (třeba i o 40 %) anebo ji úplně odmítnout. Každá výkupna má také stanovené minimální množství bylinky, kterou vykupuje, a na druhou stranu, když vybere v průběhu roku dostatek určité bylinky, může ji přestat vykupovat úplně.

Zbytek článku najdete v tištěné verzi Aha! 5.5.2021

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.