Vystudovala strojařinu, ale... Vede školu pro »babky bylinkářky«!
„Mnozí lidé ani netuší, jaké mají za domem poklady,“ říká expertka na bylinky Šárka Laštovičková (50). Ta na Novojičínsku založila školu Moudro bylinek, kde o léčivých rostlinách vyučuje.
K bylinkám vedla složitá cesta. Nejdříve získala na vysoké titul strojní inženýr, jenže strojařinou se už neživí. „Byliny byly stále jen takový můj vedlejšák. Až před osmi lety jsem svoji profesi pověsila na hřebík a věnuji se jim naplno,“ vylíčila Šárka, která dokonce vystudovala postgraduál o léčivých rostlinách na Karlově univerzitě.
Pouze ženy
Šárka Laštovičková u sebe doma v Suchdole nad Odrou na Novojičínsku o bylinkách vyučuje. Její pečlivě připravené přednášky tam poslouchá dvacítka žen. „Překvapilo mě, kolik se přihlásilo mladých lidí, čekala bych spíše starší generaci, ne nadarmo se říká babka bylinkářka. V ročníku jsou však jen ženy, a to od 25 do 70 let z celé republiky. Hlásil se i jeden muž, ale nakonec to vzdal,“ popsala.
Zázrak za rybníkem
Šárka má velkou zahradu, kde jí roste obrovské množství bylin, běžných i vzácnějších. Používá ji k výuce. „Jednou jsme však vyrazili s celou třídou kousek za Suchdol k rybníku, s nímž sousedí skála. Ani já jsem nevěřila vlastním očím. A na tomto kousku země jsme objevili snad všechny rostliny, které člověk potřebuje pro zdraví,“ vyprávěla nadšeně.
Lidové recepty
Někteří jsou úplní začátečníci, kteří nepoznají ani jitrocel. Za »katedrou « v zahradním altánu nestojí jen Šárka, ale i další lektoři. Studentky se učí lidové recepty, zábaly, napářky nebo i z bylin vařit. „Už se mi všichni hlásí do druhého ročníku a další do prvního. Já jsem nadšená, že jsou nadšení oni,“ dodala. Školu plánuje otevírat vždy přes jaro, léto a podzim.
Zabrzdil je covid
Otevření bylinkové školy zbrzdil covid, takže první studenti usedli pod altánem až letos v létě. Maximum je 20 lidí a Šárka pro ně s pečlivostí strojní inženýrky přichystala i skripta.
Čaj pro dobré trávení
Připravíme si hřebíček, anýz, fenykl, skořici, kurkumu a špetku pepře. Polévkovou lžíci směsi koření necháme pod pokličkou asi 3 min jemně probublávat, poté ještě směs zhruba 5 minut necháme odstát přikrytou. Scedíme, můžeme přisladit medem. „Takto připravím malý kastrůlek, poté přecedím do větší konvice a doliju vroucí vodou. Z jedné polévkové lžíce směsi udělám litr výtečného čaje. Pije se teplý a klidně i dlouhodobě. Prohřívá, prokrvuje, podpoří trávení a je antiparazitární,“ radí Šárka.