Příroda si dává šlofíka, ale... V Liberci září orchideje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Příroda si dává šlofíka, ale... V Liberci září orchideje!

Botanická zahrada má přibližně tisíc exponátů orchidejí.
Botanická zahrada má přibližně tisíc exponátů orchidejí. (Foto Aha! – J. Slabý, Botanická zahrada Liberec, ČTK)

Už se těšíte na jaro, až se příroda po zimním spánku probudí a opět vykvetou květiny? V Liberci čekat nemusíte... V tamní botanické zahradě můžete obdivovat barevné květy tropických orchidejí už nyní.

Tropické rostliny, které rádi pěstují i nadšení milovníci květin za okny svých domovů, pocházejí ze všech koutů světa. Ve skleníku botanické zahrady je možné najít orchideje z Afriky, Asie nebo Jižní Ameriky. Některé druhy jsou ve volné přírodě vzácností, vyskytují se jen na pár místech a patří na seznam ohrožených druhů.

Vystřídají se stovky

Zahrada denně vybírá orchideje z velké sbírky obsahující přes 1300 druhů a kultivarů. Většina z nich nepochází přímo z volné přírody, ale byla uměle vyšlechtěna v laboratořích. „Dokonalé vybavení nám umožňuje pěstování druhů z nejrůznějších přírodních podmínek, od velmi chladnomilných až po extrémně teplomilné, od velmi vlhkomilných až po pouštní,“ vysvětlil pro čtenáře Aha! ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Název po drahokamu

Jewel Orchid se do češtiny překládá jako drahokamová orchidej. Tento druh patří k pozemní tropické rostlině s latinským názvem Ludisia discolor. Původně pochází z jihovýchodní Asie. Nalézt ji lze ale také na Filipínách nebo Velkých Sundách.

Zapomenutý střevíčníkovec

Asijská tropická orchidej střevíčníkovec není v Česku nikterak populární. Zapomenutý druh mají v oblibě především naši sousedé z Německa. Ve volné přírodě roste na zemi nebo v humusu na skalách. Liberecká sbírka nabízí křížence, kteří vznikli nedávno speciálním šlechtěním.

Běžná kráska

Středoamerická orchidej rodu Cattleya patří mezi nejběžnější orchideje, které můžete pěstovat i v teple svého domova. Ve vitríně botanické zahrady jsou vystavené exempláře, které byly speciálně šlechtěny ve sterilních podmínkách přímo v laboratořích. Díky tomuto procesu se zachovaly unikátní vlastnosti orchideje – barva, velikost květu nebo vůně.

Víte, že...

...orchideje nejčastěji rostou v tropickém pásmu? Některé druhy však kvetou i v polárních oblastech. ...na světě se jich vyskytuje přes 20 000 druhů?

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.