Botanická vystavuje chilli papričky: Tohle je nejpálivější »potvora« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Botanická vystavuje chilli papričky: Tohle je nejpálivější »potvora«

Okrasná chilli paprička Medusa Nachzipfel.
Okrasná chilli paprička Medusa Nachzipfel. ( Foto Aha! – Helena Lacinová)

Chilli papričky jsou stále častější přísadou v české kuchyni, i když jsou typické pro národní pokrmy Mexika, Thajska nebo Indie. Venkovní výstavu devadesáti druhů pálivých krásek včera otevřela Botanická zahrada v Teplicích.

„Všechny jsme vypěstovali od semínka. Sázet jsme začali někdy v lednu až únoru,“ řekl kurátor výstavy Jan Ptáček. Ten ukázal tu nejpálivější papričku, Capsicum chinense. Ta obsahuje přes dva miliony pálivých jednotek (SHU). „Doporučuji na ni ani nesahat,“ varoval kurátor. Výstava potrvá do podzimu.

Pálivost podle stupnice

Stupnice měření pálivosti byla vyvinuta v roce 1912 americkým chemikem Wilburem Scovillem (1865-1942). Po něm se jmenuje i stupnice pálivosti SHU – Scoville Heat Uhits, česky Scovilleova stupnice pálivosti.

Přivezl je Kolumbus

Chilli papričky jsou jedny z nejstarších amerických kulturních plodin. Do Evropy je dovezl Kryštof Kolumbus (1451 – 1506). Kapsaicin obsažený v chilli papričkách působí dráždivě na sliznici a pokožku. Používá se ovšem i v lékárnictví. Je dokázáno, že po požití mozek uvolňuje látky tlumící bolest. Používá se do hojivých hřejivých mastí. Má hodně vitaminu C.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.