Rádce Aha! Jak správně pěstovat muškáty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rádce Aha! Jak správně pěstovat muškáty!

Muškáty
Muškáty (Shutterstock.com)

Pelargonie (česky muškáty) patří mezi nejoblíbenější balkonové květiny. Jsou nenáročné, daří se jim v truhlících i květináčích a za péči se odmění záplavou barevných květů. Aha! radí, jak o ně pečovat, aby kvetly celé léto.

Dopřejte jim slunce

Většina běžně prodejných odrůd miluje slunce a dobře snáší letní horka. Když je umístíte na světlé místo na plném slunci, pokvetou hojně a dlouho. Rada: Má vaše zahrada nebo balkon nedostatek přímého slunečního světla? Vsaďte na královské (anglické) muškáty, kterým se daří i na částečně zastíněných místech.

Pořiďte kvalitní substrát

Bujné květy zajistí půda bohatá na živiny. Při pěstování ve velkých nádobách využijte víceúčelový substrát. V menších nádobách nezapomeňte na drenáž, která zabrání vysychání i uhnívání kořenů, a vhodný substrát obohacený hnojivem. Rada: Kvalitní substrát by měl obsahovat dostatek hnojiva s pomalým uvolňováním, aby rostlinám alespoň měsíc nic nechybělo.

Pravidelně přihnojujte

Muškáty sice prospívají i s minimem péče, ale pro bohaté květy potřebují dostatek živin. Ideální je přihnojování vyváženým kapalným hnojivem ve dvoutýdenních intervalech po zahájení květu. Vyzkoušet můžete i hnojivo s vyšším obsahem draslíku, jako je hnojivo pro rajčata. Rada: Rostliny přihnojujte, když je substrát vlhký. Hnojivo neodteče tak rychle a kořeny budou moci absorbovat živiny.

Zalévejte ráno, nebo večer

Muškáty zvládají sucho dobře, ale substrát by ideálně neměl být ani příliš suchý, ani nacucaný vodou. Zalévat je nejlepší ráno, nebo večer, kdy nejsou taková horka a kořeny mají čas absorbovat vlhkost (při zalévání v horkých hodinách se hodně vody odpaří, zvláště pokud je provlhčena pouze horní vrstva půdy). Rada: Starosti s pravidelným zaléváním vám ušetří samozavlažovací truhlíky.

Odlamujte uvadlé květy

Rostlinu pravidelně zbavujte odkvetlých uschlých květů, bude moct věnovat veškerou energii novým květům, pokvete více a déle, až do podzimu. Rada: Stojí za to odstranit také uschlé výhonky a poškozené listy, aby rostliny vypadaly stále krásně. Odstranění odkvetlých květů jednou týdně je snadné a zabere minimum času.

Slimákům muškáty »nejedou«

Na muškáty škůdci téměř nejdou! Slimákům a hlemýžďům masité listy a tlusté stonky vůbec nechutnají. Problémem mokrého teplého léta může být hniloba, jako například šedá plíseň. Hrozí především, pokud jsou rostliny napěchované příliš blízko u sebe. Pokud mají muškáty rozestupy alespoň 20 cm a je zajištěno dobré proudění vzduchu, hniloba či plíseň by se objevit neměly. Mšice napadají tyto rostliny jen vzácně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.