Pokojové kytky vám mění klima: Vlhký nebo suchý vzduch? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pokojové kytky vám mění klima: Vlhký nebo suchý vzduch?

Rostliny se starají o příjemné prostředí, pomáhají s regulací vlhkosti v interiéru a některé dokonce čistí vzduch.
Rostliny se starají o příjemné prostředí, pomáhají s regulací vlhkosti v interiéru a některé dokonce čistí vzduch. (Urban Jungle Bloggers)

Staré domy bývají vlhké, v bytech naopak vzduch vysušuje topení. Než přistoupíte k stavebním úpravám, vyzkoušejte, jestli situaci v bytě nevylepší rostliny, které ovlivňují vlhkost vzduchu.

Jemná rovnováha

Samozřejmě, že plesnivou zeď pár rostlin nevyřeší, ale pokud vás trápí mírné výkyvy vzdušné vlhkosti, mohou pomoci. Pokud správě zvolíte zelené společníky, může se vám příjemněji dýchat i spát.

Suchý vzduch...

Během zimních měsíců je v českých domácnostech větším problémem suchý vzduch. Přestože je optimální 40 až 60% vlhkost, setkáváme se kvůli přetápění běžně s vlhkostí kolem pouhých 20 %. Řešením jsou tu takové rostliny, které odpařují vysoké množství vody a pomáhají zvlhčovat vzduch v místnosti. Pro tyto rostliny je obzvlášť důležitá správná zálivka, zajištěná ideálně samozavlažovacími květníky, aby měly stále dostatek vody. Mezi takové rostliny, které mohou zlepšit prostředí se suchým vzduchem, patří především širokolisté rostliny, například monstery, filodendrony, fíkusy nebo draceny.

...vyřeší monstera

Stálezelená rostlina pomáhá zvlhčovat ovzduší v domácnosti. Aby každá rostlina prosperovala, potřebuje vhodné podmínky. Monsteře se bude dařit v pokojové teplotě mezi 20 a 30 stupni Celsia. Čím vyšší teplota, tím rychleji se rozrůstá. Přestože má rostlina ráda hodně světla, pozor na slunce. Pokud ho bude moc, spálí listy, na příliš stinném místě nebude mít monstera své typické velké listy.

Vlhký vzduch...

Některé pokojové rostliny vzdušnou vlhkost naopak absorbují a mohou tak účinně měnit domácí mikroklima. Pokud bojujete s vysokou vzdušnou vlhkostí nad 60 %, sáhněte po některé z kapradin nebo břečťanů. Přestože se má za to, že jsou kapradiny a břečťany venkovními rostlinami, ve vlhkém domácím prostředí, při dostatku světla a správné péči se jim bude u vás dařit. Stejnou službu vám udělá například lopatkovec, fitónie nebo areka.

...vyřeší areka...

Palma areková patří mezi palmy s bambusovým kmínkem a má zelenožluté vějířovité listy. Areka absorbuje vzdušnou vlhkost a zmírňuje tak vlhké prostředí v domácnosti. Potřebuje celoročně teplo, proto se jí bude dařit v dobře vytopené místnosti. Ani v zimě nesmí teplota klesnout pod 15 °C.

...nebo lopatkovec

Nenáročný lopatkovec zbaví domácnost nadměrné vzdušné vlhkosti. Stačí mu zajistit dostatek světla, které jí pomůže lépe růst. Nevystavujte ji ale přímému slunci, to jí neprospívá a na listech se pak mohou objevovat tmavé skvrny.

Přečtěte si
-bello-
2. 4. 2021 • 17:13

Kdo vypouští ta moudra?
Vlhký vzduch na 60 % norma­.Blbos­t!Za­dělá­te ne plísně! Ideál pro astmatiky taky není vlhko, nýbrž sušší vzduch, ale vyvraťte to letité klišé!
A jako poslední blbost jsou kytky, které vám vysuší, či zvlhčí vzduch ? Všechny jsou v květináčích, kde se vypařuje zálivka.Takže když jich máte v bytě víc, máte pomalu na plísně a orosená okna, když míň, tak je to celé povídání o ničem.Mimochodem , kapradiny potřebují vlhko , rosit atd., takže máte doma mokrý skleník, je-li jich víc!
bože to jsou blbosti!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.