Zázračné vlastnosti tzv. sloní trávy: Z PŮDY VYSAJE I ROPU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zázračné vlastnosti tzv. sloní trávy: Z PŮDY VYSAJE I ROPU!

Rostlina zvládne vyčistit zdánlivě zničenou půdu.
Rostlina zvládne vyčistit zdánlivě zničenou půdu. (Foto Aha! – M. Israel Volf, R. Timoftej, UJEP)

Zázračné vlastnosti zdánlivě obyčejné rostliny objevili výzkumníci z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Téměř pět let zkoumali ozdobnici obrovskou a zjistili, že dokáže zbavit půdu těžkých kovů, ropy i pesticidů. Uspěli i v projektu NATO, který počítá s využitím rostlin při obnově zdevastovaných vojenských oblastí.

O výjimečnosti ozdobnice obrovské, jejíž latinský název zní Miscanthus gigantem, věděli experti jen málo. Doposud se díky své silné savosti využívala především jako podestýlka do stájí nebo jako okrasná rostlina zejména na českých zahradách. O jejích zázračných vlastnostech ale zatím neexistoval žádný důkaz. „Přihlásili jsme se proto do projektu Severoatlantické aliance, díky kterému jsme dostali možnost tuto rostlinu detailněji prozkoumat, a zjistili jsme zajímavá fakta,“ uvedla výzkumná pracovnice z ústecké univerzity Diana Nebeská (29).

Pole na letišti

Ozdobnice obrovská prošla nejrůznějšími zkouškami i laboratorním testováním. Výzkumníci ji vysadili nejen na pozemku univerzity, ale také v místech s neúrodnou půdou, kam by vás zasadit rostlinu ani nenapadlo. „Máme políčka třeba na bývalém vojenském letišti v Hradčanech,“ uvedla Nebeská s tím, že právě tady mohla sloní tráva, jak se ozdobnici také říká, předvést, v čem tkví její kouzlo.

Projekt skončil, výzkum pokračuje

Přestože projekt NATO skončil už 6. dubna, vědci rostlinu dál podrobují bádání. Hlavním cílem je teď vyzkoušet její unikátní vlastnosti přímo v místech, kde se ještě nedávno těžilo uhlí. „Pozemky na našich šachtách se stávají laboratoří pod otevřeným nebem. Jsme rádi, že můžeme mladým vědcům poskytnout prostor a šanci pro jejich výzkumné projekty,“ sdělila mluvčí energetické společnosti Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová. Díky ústeckým výzkumníkům se tak ozdobnice obrovská už brzy zřejmě stane součástí severočeské krajiny, kterou v minulosti devastoval těžební průmysl.

Po těžbě nebo po válce

Obří rostlina zvládne z půdy odstranit i ropné látky včetně nafty. „Podporuje mikroorganismy v půdě ve svém kořenovém systému, které naftu dokážou zpracovat jako svůj substrát pro potravu,“ vysvětlila Diana Nebeská. Některé pesticidy a těžké kovy pak ozdobnice dokonce nasává přímo do sebe a následně je likviduje. „Díky tomu může být využita při rekultivacích krajiny po těžbě uhlí nebo míst, kde sídlily vojenské základny,“ doplnila.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.