Lékárna z květináře: Rýmovník, chřipkovník, angínovník... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Lékárna z květináře: Rýmovník, chřipkovník, angínovník...

Rýmovník
Rýmovník (shutterstock.com)

Také už jste o nich slyšeli? Rostliny na domácí léčbu neduhů. Rýmovník, angínovník či chřipkovník... Jaký je mezi nimi rozdíl? Kde je koupit, jak se o ně starat? A k čemu jsou vlastně opravdu dobré?

Rýmovník

Tato bylina je ze tří uvedených asi nejznámější. Rýmovníků (latinský název Plectranthus) existuje na 350 druhů! Pro účely domácí lékárny se v našich domácnostech nejčastěji pěstuje rýmovník citronový a rýmovník purpurový. Možná jste se setkali s výrazem kubánské oregano či mexický eukalyptus, i takto bývá rýmovník označován. Dobrá zpráva pro všechny antitalenty na pěstování rostlin, především těch pokojových – péče o rýmovník je snadná, postačí mírně zalévat, spíše méně než více, nemá rád přemokření.

Angínovník

Pod názvem leopardí lilie se skrývá další »zázračná« pokojová rostlina – angínovník (celým jménem angínovník čínský nebo latinsky Belamcanda chinensis, syn. Iris domestica). Má nádherný žíhaný em angínovník květ a listy jsou léčivé.

Chřipkovník

Stejně jako rýmovník, tak i chřipkovník (latinský název Plectranthus spp.) je nenáročný na pěstování. Tato pokojovka je opravdu botanicky příbuzná s rýmovníkem a má i stejné nároky na péči. Zatímco rýmovník má mátové aroma, podle bylinkářů cítíte u chřipkovníku spíše citrusy

Kde tyto byliny pořídíte?

Jednoduše se dají všechny tři sehnat v zahradnictví. Ceny se pohybují v desítkách korun – tedy do sto korun je určitě pořídíte. Pokud se vám nechce chodit do zahradnictví, nebo je zrovna zavřené, rostliny si můžete objednat i na internetu a přijdou vám domů. A takový angínovník můžete vypěstovat sami ze semínek.

Info o užívání najdete v tištěné verzi Aha! 7.12.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.