Rádce Aha! Jak na jarní bylinky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! Jak na jarní bylinky?!

ilustrační foto - medvědí česnek
ilustrační foto - medvědí česnek (istock.com)

Mnoho z nás touží dostat se před létem zpátky do formy. Využijte první jarní bylinky a napumpujte své tělo vitaminy a minerály! Jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť vašim pokrmům.

Co by měl obsahovat jarní jídelníček?

Většina českých plodin má sklizeň ještě daleko před sebou, a tak máme výběr lokálních čerstvých surovin omezený. Použít se dá kořenová zelenina, z masa kuřecí, telecí nebo jehněčí. A pak samozřejmě nezapomeňte na čerstvé byliny, květy a také první jarní zeleninu, jako jsou ředkvičky či chřest.

Kde je sehnat?

Aby vám byliny a zelenina dobře posloužily, musí mít náležitou kvalitu, bez pesticidů, postřiků a zplodin. Toto by měly splňovat produkty z ekologického zemědělství. Poznáte je podle certifikovaného loga biozebry či biolistu. Kvalitní bylinky a zeleninu můžete koupit i na farmářských trzích, nebo si je sami vypěstovat. Zkuste je nejen jako koření, ale založte na nich rovnou celé jídlo.

Kopřivový špenát se zastřeným vejcem

Potřebujete: 300 g listů z mladých kopřiv, 1 větší bio cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci másla, 2 vejce, 1 lžíci octa, sůl, pepř

Postup: Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. »Špenát« můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem. Takto si ho připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky) a přidejte do ní lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3 – 4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhl žloutek.

Pesto z medvědího česneku

Potřebujete: 150 g medvědího česneku, 100 ml olivového oleje , 100 g oloupaných mandlí (lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy), 2 lžíce strouhaného parmazánu, sůl

Postup: Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši. Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi. Tu pak důkladně promíchejte. Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové. Skvělé je s těstovinami, na toastech nebo v salátu Caprese.

Řeřichová polévka

Potřebujete: 2 brambory, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, 400 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového), 3 krabičky s řeřichou, sůl

Postup: Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte. V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou. Ochuťte solí. Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte. Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.