5 kouzelných bylinek! Babské rady místo návštěvy lékárny. Co pomůže na bolest v krku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

5 kouzelných bylinek! Babské rady místo návštěvy lékárny. Co pomůže na bolest v krku?

Šalvěj.
Šalvěj. (Profimedia.cz)

Nachlazení nejčastěji doprovází zvýšená teplota, rýma, kašel a škrábání v krku, které může být doprovázené nepříjemnou bolestí při polykání... Než se vydáte do lékárny či k lékaři, zkuste vsadit na silné účinky některých bylin, po kterých sahaly už naše babičky a prababičky!

Heřmánek

Asi nejznámější bylina, která se používá pro léčení různých neduhů. Má opravdu široký záběr. Působí protizánětlivě, má dezinfekční a protialergické účinky. Hlavní síla heřmánku je v tom, že zklidňuje, a to mysl i tělo. Pomůže při kašli, rýmě, nachlazení, ale také při střevních a žaludečních potížích. Jak ho užívat: Dvě lžičky sušených květů heřmánku nasypete do šálku, zalijete vroucí vodou a necháte louhovat maximálně 10 minut. Poté scedíte. Doporučeno je vypít maximálně tři šálky během dne nebo jeden na noc.  POZOR! Nelouhujte květy příliš dlouho, čaj by mohl zhořknout.

Máta peprná

Má také zklidňující účinky, ale speciálně to platí pro oblast úst, hrdla, hlasivek a hrtanu. Její antibakteriální účinky se využívají také v ústní hygieně. ???Jak ji užívat: Při náhlé bolesti zubů požvýkejte pár lístků máty, určitě se vám uleví.

Rakytník

Znáte rakytník? A věděli jste, že olej z něj zmírňuje bolest a má antivirotické a antibakteriální účinky? Je prošpikovaný vitaminy a hlavně vitaminem C. Takže když vás přepadne pobolívání v krku, určitě ho nasaďte. Jak ho užívat: Rakytníkový olej se užívá vnitřně i vně. Co se týká bolesti v krku, doporučuje se vnitřní užívání – dávka 3 až 4krát denně 15 kapek. Pokud máte problémy s jeho chutí, zamíchejte si ho do jogurtu nebo kefíru.

Šalvěj

Pro své protizánětlivé účinky se používá od nepaměti při zánětech v krku nebo ústní dutině. Dá se používat preventivně, protože výborně posiluje obranyschopnost. Jak ho užívat: Můžete užívat šalvějový čaj nebo odvar a používejte ho jako kloktadlo. Tato bylinka se dá přikládat i na krk zvenčí.  POSTUP: Namočte obvaz do horkého odvaru, dejte na krk a převažte šátkem. A jak odvar připravit? 2 až 3 lžičky této sušené bylinky zalijte 250 ml vroucí vody. Šalvěj se pak nechá louhovat zhruba 15 minut. Poté je odvar vhodný pro vnitřní užívání jako čaj (zde se obvykle doporučují max. 3 šálky denně).

Měsíček lékařský

Stejně jako heřmánek, tak i měsíček lékařský, má mnoho možností, na co ho využít. Nejčastěji ho lidé znají jako přírodní antibiotikum, kdy si z něj udělají čaj. Chrání tělo před viry, bakteriemi a kvasinkami. Působí jako antioxidant, tudíž chrání buňky těla před poškozením. Stimuluje produkci žluče, činnost jater, hojí žaludeční vředy a záněty trávicího traktu. Kloktadlo z měsíčku lékařského také pomáhá při bolestech v krku a při zánětech v oblasti ústní dutiny. Jak ho užívat: Dvě lžíce květu měsíčku přelijte 3 dcl vroucí vody a nechte 20 minut louhovat. Následně směs přeceďte a kloktejte 4x denně dle potřeby. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.