Rádce Aha! Zatočte s nachlazením: Herbář proti rýmě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Rádce Aha! Zatočte s nachlazením: Herbář proti rýmě

Co pomůže proti rýmě?
Co pomůže proti rýmě? (Foto scom)

A je to zase tady! Přichází to nepříjemné období, kdy bez balíčku papírových kapesníků nemůžeme vystrčit ani paty z domu. Co se ale letos vydat trochu jinou cestou a hledat účinné zbraně proti nachlazení v přírodě namísto v lékárně?

Ne nadarmo se říká, že boj s rýmou pomocí léků trvá týden, bez nich sedm dní. Na běžné nachlazení totiž neexistují žádné zázračné pilulky, které by vás lusknutím prstů zbavily potíží. Můžou pouze ulevit od nepříjemných příznaků, jako je kašel, ucpaný nos a bolesti v krku. To samé ale dokážou i některé rostliny. Nač tedy zatěžovat už tak oslabený organismus chemií, když to jde i jinak?

Rakytník
Rakytník je doslova vitaminovou bombou. Obsahuje obrovskou dávku vitaminu C, má antioxidační a zklidňující účinky a ulevuje nejen od bolesti v krku, ale i od kašle. „Zklidňuje totiž sliznice a brání jejich podráždění,“ vysvětluje Bohumil Ždichynec. V obchodech se zdravou výživou dnes můžete pořídit rakytníkovou dřeň, která skvěle dochutí bílý jogurt nebo čaj místo citronu.

Černý bez
Je známý pro své antioxidační účinky, kromě toho pomáhá při zahlenění a dokáže také srazit horečku. Vhod přijde třeba při potných kúrách. Nejprve si připravte čaj z hrstky sušených květů černého bezu, horký jej vypijte a pak alou do postele a až po nos přikrýt teplou peřinou!

Borovice
Používali ji už naši předkové ve starověku. Nejenže má dezinfekční účinky, obsahuje navíc vitamin C a minerální soli, které dodávají vyčerpanému tělu energii. „Také podporuje správnou funkci dýchacího systému a působí mukolyticky, takže usnadňuje vykašlávání,“ dodává praktický lékař MUDr. Bohumil Ždichynec. A co s ní? Uvařte si třeba čaj z borovicového jehličí. Hrst tohoto lesního pokladu zalijte vroucí vodou a nechte 4 minuty louhovat pod pokličkou. Pak sceďte a dochuťte citronem a medem.

Více najdete v tištěném vydání Nedělního Aha!.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.