Rádce Aha! Jak změnit praktického lékaře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Jak změnit praktického lékaře

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Přestěhovali jste se, šel váš doktor do důchodu nebo vám nevyhovuje? Musíte si najít nového praktického lékaře, a to není vůbec jednoduché. Vždyť mu svěřujete do péče něco nesmírně cenného – své zdraví. Jak při výběru postupovat?

Na co si dát pozor...

  1. Nejprve si zjistěte, zda má smlouvu s vaší pojišťovnou nebo se nedoplatíte.
  2. 2. Nechte si praktika doporučit od známých či sousedů. Určitě půjdete s větší důvěrou k odborníkovi, kterého vám kamarád vychválil, než na neznámou adresu. Další možností je podívat se na hodnocení na internetu. Ale pozor! Berte je proto s rezervou, protože i tam se můžete dočíst hodně nepravdy.
  3. 3. Zavolejte lékaři a promluvte si s ním. Už během prvního rozhovoru si uděláte představu, jestli si lidsky »sednete«.
  4. 4. Také prostředí, čistota a zařízení čekárny i ordinace mnohé napoví. Oprýskané zdi, neudržovaná toaleta, starobylé nemoderní vybavení v pracovně lékaře by vás mělo varovat.
  5. 5. Je plná čekárna značkou dobrého doktora? Jak kdy. Snahou kvalitních lékařů ale je objednat si pacienty tak, aby nemuseli dlouho čekat. Takže přeplněná čekárna může svědčit o špatné organizaci práce, a nikoliv o kvalitě lékaře.
  6. 6. Důležité je, jaký dojem na vás udělá zdravotní sestra. Možná s ní budete jednat častěji než s lékařem samotným. Je komunikativní, profesionální a příjemná? V pořádku. Pokud je odměřená, zamračená a dává vám najevo, že jste otravný pacient, nebude ani lékař zřejmě správnou volbou.
  7. 7. Dobrý doktor, ke kterému jdete poprvé, by se vás měl vyptat na váš zdravotní stav, rodinnou anamnézu, léky, které užíváte, preventivně vás vyšetřit a pokud to bude potřeba, poslat ke specialistovi.
  8. 8. Velice důležitá je komunikace s lékařem. Pokud se na vás ani nepodívá, kouká jen do počítače, mluví nejasně nebo ordinuje tzv. »ode dveří«, hledejte dál.
  9. 9. Vaše soukromí by měl zdravotnický personál chránit. Pokud sestra řekne něco jako: „Tak pojďte s tím průjmem“, tak tady se na osobní ochranu moc nehledí. Záleží na vás, zda vám to vadí.
  10. 10. Měl by vás informovat o prevenci, na kterou máte nárok. Také umožnit druhý odborný názor, pokud musíte podstoupit například operaci.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.