Fotky z listopadu 89 zveřejnil po 30 letech: Napětí v ulicích se dalo krájet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Fotky z listopadu 89 zveřejnil po 30 letech: Napětí v ulicích se dalo krájet

Do Brna dorazil »samet« s třídenním zpožděním, první obří shromáždění se v centru města uskutečnilo až 20. listopadu.
Do Brna dorazil »samet« s třídenním zpožděním, první obří shromáždění se v centru města uskutečnilo až 20. listopadu. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Tomáše Svobody)

S fotoaparátem v ruce prožil okamžiky, kdy se hroutil v Československu komunistický režim. Tomáš Svoboda (51), dnes uznávaný lékař, studoval v listopadu 1989 v Brně 3. ročník lékařské fakulty.

„Nebyl jsem žádný hrdina, to se přiznám. Netušil jsem, jak to dopadne. A taky jsem se bál, že na mě vlítnou a seberou mi filmy nebo foťák. Ale uchvátila mě atmosféra v ulicích, nadšení lidí. Tak jsem vypráskal spoustu filmů,“ vzpomíná s odstupem tří desetiletí nynější primář Centrálních operačních sálů FN Brno.

 Do Brna dorazil »samet« s třídenním zpožděním, první obří shromáždění se v centru města uskutečnilo až 20. listopadu. „Ocitl jsem se poblíž policejního kordonu se štíty a obušky, který čekal, jaké rozkazy dostane. Napětí se dalo krájet,“ říká Svoboda. Ten fotil na stávkující fakultě, pochod studentů, výklady obchodů polepené vtipnými hesly a slogany, zkrátka vše, co se kolem něj dělo. „Nedošlo mi, že fotím historickou událost, chtěl jsem si prostě udělat vzpomínku,“ usmívá se lékař.
Dnes Tomáš Svoboda kvůli náročné práci fotí jen občas. Stovky snímků skončily po listopadu 1989 v soukromém archivu. „Nedávno při jejich prohlížení mě napadlo, že bych je mohl při kulatém výročí ukázat, nenechat si je jen pro sebe. A nemocnice mi vyšla vstříc.“

Samet v nemocnici
Výstava zhruba 40 vybraných fotografií Tomáše Svobody mapuje listopadové události v Brně, dění nejenom v centru města, ale i na Lékařské fakultě, činnost tehdejších studentů mediků, ale i třeba komunistickou propagandu. Doplňují ji ukázky z dobového tisku. Volně přístupná bude až do poloviny prosince v 2. patře pavilonu L ve Fakultní nemocnici Brno.

Lékař Tomáš Svoboda o fotografiích z listopadu 1989:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.