Dějiště sociálních nepokojů se stalo Vesnicí roku 2019: Lipová je jedna velká rodina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dějiště sociálních nepokojů se stalo Vesnicí roku 2019: Lipová je jedna velká rodina

Radnice v Lipové. Také tady se právě opravuje.
Radnice v Lipové. Také tady se právě opravuje. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, OÚ Lipová)

 Ještě před několika lety šlo o vyloučenou lokalitu, dnes se pyšní prestižním oceněním Vesnice roku 2019. Vítejte v Lipové na Děčínsku. Jak se žije ve Šluknovském výběžku, který se stal v minulosti dějištěm sociálních nepokojů? Je všechno opravdu tak růžové?

„Zprávy o založení obce Lipová jsou jen velmi mlhavé. Zmínky o prvním osídlení sahají k roku 1000. První písemná je z roku 1344, kdy bývá uváděna jako léno pánů z Tolštejna za vlády Berky z Dubé,“ píše se na internetových stránkách obce.

Rozkvět i pád
Postupem staletí Lipová vzkvétala – vznikly řemeslné cechy, byl postaven kostel, mohly se konat trhy, vznikla škola, byl zaveden elektrický proud, postaven zámek, zřízena pošta, v obci vznikl soud. Ale také dostávala rány – prošla jí morová epidemie, vyhořela a tou nejtrpčejší byla 2. světová válka a následný odsun německých obyvatel. Zmizeli místní a následné dosídlení nemohlo situaci zvrátit. Noví obyvatelé tu nebyli »doma«, měli zcela jiný vztah k místu, kde žili, než ti, kteří s ním byli spojeni po generace.

Srdeční záležitost
Zlé časy jsou však pryč. „Tady se pořád něco děje, neustále se tu opravuje, staví, renovuje,“ chválí si lipovský rodák František Kerbl (70). Podle něj si obec titul Vesnice roku rozhodně zaslouží. A stejný názor má i Lenka Nováková (50). „Narodila jsem se tady a za tu dobu se hodně změnilo. Vesnice vzkvétá, starosta se snaží a pro všechny, co tu žijí nebo tady mají chatu, je Lipová srdeční záležitost,“ svěřila Aha! žena. Právě to je hlavní důvod, proč se obci podařilo porazit v anketě více než dvě stovky konkurentů. „Základ je v soudržnosti. Každý chce, aby se mu tady žilo dobře, proto se lidé nezdráhají přiložit ruku k dílu, pomoct tam, kde je potřeba,“vysvětluje si úspěch starosta Lipové Pavel Svoboda (44), který vede obec už 13 let. Poukazuje tak na zlom, ke kterému snad pomalu dochází v celém příhraničí. Lidé začínají být hrdí na obce a města, kde žijí, a vědí, že lepší život si mohou vytvořit jen společně.



Vyloučená lokalita
Ještě před pár lety si nikdo nedovedl představit, že by podobnou anketu vyhrála obec ze Šluknovského výběžku. V roce 2011 byla tahle oblast cílem opakovaných demonstrací proti nepřizpůsobivým. „Pamatuju si, že v tamtom domě bylo jeden čas hodně rušno, hlavně v noci,“ ukazuje František Kerbl na dům jen pár metrů od místní radnice. Ani dnes to není zrovna ukázková budova. Na její zahradě se povalují hromady harampádí. „Zrovna se tady stěhovali, tak je tu trochu bordel, a to vzadu, to se chystáme odvézt,“ vysvětluje jeden z obyvatel domu Vít Sklenička (28). „Tady by se takoví lidé se zlou potázali. Když už tu byla na prodej budova, kterou by mohli koupit spekulanti, vzal si ji raději jeden místní, aby sem problémové lidi někdo nenastěhoval,“ vysvětluje starosta Pavel Svoboda.


Problém? Jsou bez nemocnice!
V současnosti trápí obyvatele Lipové a celého Šluknovského výběžku hlavně problémy s nemocnicí v Rumburku. Ta je v insolvenci a lidé musí v případě nutnosti dojíždět až do Děčína. „Je to daleko. Já jsem po mrtvici a nedokážu si představit, že by mě to zasáhlo znovu,“obává se Lenka Nováková. Prozatím se podařilo domluvit přeshraniční spolupráci s nemocnicí v Německu. „Věřím, že je to jen dočasné řešení, snažíme se s ostatními obcemi tlačit na Ústecký kraj, aby vzal rumburskou nemocnici do svojí správy,“sdělil k problému starosta obce.


Pil tu i Vlasta Burian
Lipovou navštívil ve své době také komik Vlasta Burian (1891 – 1962). Dal si pár piv v místní hospodě Rychta. Budovu bohužel hospodský omylem zapálil, když horký popel z kamen vysypal příliš blízko dřevěných trámů. Zcela shořela.


Víte, že...
...titulem Vesnice roku se pyšní dnes už celkem 24 obcí Česka? Soutěž poprvé vyhlásil v roce 1995 Spolek pro obnovu venkova ČR.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.