Prokletý zámek v Biskupicích: Dějí se tu nenormální věci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Prokletý zámek v Biskupicích: Dějí se tu nenormální věci

Zámek v Biskupicích má pohnutou historii
Zámek v Biskupicích má pohnutou historii (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Kolaboroval s Němci, rodné Biskupice v srdci Moravy chtěl nechat kvůli ekonomickému profitu správně připojit k Hitlerově Říši, ale draze za to zaplatil. Kníže Friedrich Thurn-Taxis (†73) byl 10. května 1945 za nejasných okolností zavražděn a posléze pohřben neznámo kde.

Příběh prodejného šlechtice jsme v Nedělním Aha! přinesli před pár týdny, nyní jsme se rozhodli pátrat nad paranormálními jevy, které místo zločinu obcházejí. „Voják Antonín Pospíšil měl tehdy požádat faráře o posvěcení pro zastřelení Thurn- Taxise. Samozřejmě ho nedostal, ale pro knížete si s ostatními došel,“ připomíná dávnou causu Martin Vašíček (52), který se o válečné události Biskupic zajímá.

Vše o vraždě
Za obcí samozvaná popravčí četa provedla exekuci a nebožtíka pak nechala ležet opodál. Kdosi ho pohřbil, ale kde přesně to je, dnes není známo. Vítězslav Němeček (55), expert na podobné úkazy, s námi celý případ rozkrýval. „Tady zavražděn nebyl,“ zmíní u kamenného kříže, kde by měl být hrob. „Bylo to támhle ve svahu. Vidím čtyři, možná pět mužů v krátkých hnědých kazajkách. Hlavy mají skloněné, aby jim nebylo vidět do tváře, míjejí mě a cítím úder do hlavy,“ popíše Němeček poslední chvíle šlechtice. Nezajímal se o detaily, nechtěl znát ani rámcově celý případ, Na místě násilného činu je vždy velmi senzitivní a vidí věci poměrně přesně. „Ano, tak nějak to mohlo asi být,“ diví se upřímně pan Vašíček. „Na místě popravy ležel ještě další den a bez bot, které mu někdo mezitím ukradl. Prý ho potom přenesli do některého ze šlechtických hrobů,“ krčí ještě rameny. „V blízkosti keřů opodál mě brní hlava, tam někde bude skutečné místo jeho posledního odpočinku,“ upřesní Vítězslav Němeček. Vlastně se jen ujistíme v tom, co zdejší lidé nechtějí vzpomínat. Nelichotí jim, že tady došlo k lynči a zákeřné vraždě, byť šlo o sympatizanta nacistů.

Vůně kávy z ničeho
V Biskupicích se nicméně projevují paranormální jevy. V přízemních prostorách zámku, který patřil Thurn-Taxisovi, ucítil kdysi Martin Vašíček vůni čerstvě zalité kávy. Přitom nikde nikdo nebyl. „Éterická bytost dává libým závanem najevo, že se nemusíte bát negativní energie. Zřejmě v těch místech ale došlo k něčemu nepěknému,“ sdělí nám pan Němeček. Ruce tiskne na zdivo, obchází pokoje, absorbuje zdejší klima. Že se v myšlenkách propadá do minulosti nebo jiné dimenze, můžeme tušit z výrazu v jeho tváři. Je prostě jinde, s námi přestává komunikovat. „Byli tu levobočci, spory o majetek, vydědění, pálení důležitých listin, lhaní, hodně zlého,“ připouští Vašíček, znalec historie. Už padl soumrak, obcházíme ještě zámek, vybíráme si nejvhodnější místnost k přenocování, Máme jen spacáky, svítilny, diktafon, termokamery a kameru s ultrafialovým světlem jsme nechali doma. „Nebyly by nic platné, bytosti se nám tu nebudou předvádět, aby nás bavily,“ tvrdí Němeček. Blíží se půlnoc, není to nic příjemného, ale z mrtvých přece nebudeme mít strach.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.