Kdo útočí na běžce na plzeňských Borských polích? Záhada je vyřešena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kdo útočí na běžce na plzeňských Borských polích? Záhada je vyřešena!

Káně lesní.
Káně lesní. (Foto DESOP, Profimedia.cz)

Záhada útočícího dravce v Plzni je vyřešena. Agresivním ptákem, který napadá běžce na Borských polích, je káně lesní. Shodlo se na tom asi třicet lidí, kteří po zveřejnění informací v Aha! volali plzeňským zvířecím záchranářům. 

„Telefonovaly nám tři desítky lidí. Ti nezávisle na sobě potvrdili, že útočící pták není puštík, ale káně. Dokonce přišla i jedna méně zřetelná fotografie, a opravdu to vypadá na káně,“ řekl Aha! zvířecí záchranář Karel Makoň. Dravec útočí vždy na sportovce, kteří lokalitou běží.



Hnal to lesem

„Poslouchal jsem za běhu hudbu ze sluchátek. Najednou jsem ucítil úder do hlavy, takové ostré škrábnutí, jako když škrtnete hlavou o větev šípku. Ukrutně jsem se lekl,“ vylíčil Aha! setkání s agresivním ptákem napadený běžec. „Pták si sedl přede mnou na větev. Začal jsem utíkat, ale on se otočil, přidal další výpad a hnal mě pěkný kus cesty, než zmizel v lese,“ dodal mladík.

Desítky útoků

Stejným způsobem napadl dravec i další desítky lidí. Teď se ukázalo se, že agresivní pták útočil na stejném místě už loni v květnu. „Nejspíš se jedná o teritoriální chování uměle odchovaného, uniklého či ulétlého dravého ptáka. Stále trvám na tom, že divoký pták z volné přírody by si tohle nedovolil,“ řekl Makoň.

Běhají rychleji
Na případu intenzivně pracují plzeňští zvířecí záchranáři. „Naším cílem je dravce identifikovat a potvrdit, že jde opravdu o káně. Chtěli bychom ho i odchytit,“ uvedl Makoň. Podle toho, co to bude za jedince, by se pak rozhodlo, co dál. „Ale nikdo z nás nechce ptáku ublížit. Stal se totiž neuvěřitelným fenoménem a nutí sportovce běhat rychleji, i když si kolikrát myslí, že už rychleji nemohou,“ dodal s úsměvem Makoň.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.