Káně útočí jako kamikadze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Káně útočí jako kamikadze!

Káně lesní.
Káně lesní. (Foto DESOP, Profimedia.cz)

Jde po běžcích jako slepice po flusu! Takové je agresivní káně lesní, které opět zaútočilo v Plzni. Jeho obětí se zase stal klusající muž v lese na Borských polích. 

Scénář už 30. zaznamenaného útoku byl stejný jako v předchozích případech. Pták si vyhlédl sportovce, který běžel lesem. Pak jako kamikadze zaútočil. „Běžci poškrábal hlavu. Ten musel vyhledat ošetření u lékaře, kde mu drápance vydezinfikovali,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.


Káně prý útočí buď proto, že se výrazně oteplilo, toká a hledá si partnera či si chrání teritorium. „Jde u něho o atypické chování. Kdosi ho uměle odchoval, špatně vycvičil a vypustil do přírody,“ řekl Makoň. Případ nemá řešení. „Opakovaný pokus o odchyt dravce se nezdařil a k zastřelení není zákonný důvod. Běžci mohou tudy běhat s pokrývkou hlavy, nebo zvolit jinou trasu,“ dodal Makoň.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.