80 let od začátku zatýkání gestapem: Sokola se bál i Heydrich! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

80 let od začátku zatýkání gestapem: Sokola se bál i Heydrich!

Po výrazném nárůstu odbojové činnosti a sabotáží v roce 1941 byl dosavadní protektor von Neurath odeslán na dovolenou a na jeho místo Hitler jmenoval energického Heydricha.
Po výrazném nárůstu odbojové činnosti a sabotáží v roce 1941 byl dosavadní protektor von Neurath odeslán na dovolenou a na jeho místo Hitler jmenoval energického Heydricha. (Archiv Blesku, Profimedia)

Z tělocvičen se nebáli vyjít do ulic, za mobilizace připravovali brannou výchovu, po okupaci v roce 1939 se aktivně zapojovali do odboje. I proto se na členy slavné tělovýchovné organizace Sokol zaměřilo gestapo. A před 80 lety začalo s masivní likvidační akcí.

Zatýkací Akci Sokol posvětil Reinhard Heydrich (*1904 – †1942), který byl tehdy čerstvě ve funkci říšského protektora a sokolské organizace se obával. K omezování činnosti České obce sokolské docházelo už od okupace v roce 1939, kdy skončila s brannou činností a výchovou a začala se, alespoň oficiálně, věnovat pouze tělovýchově a kultuře. Zakázali, zabavili Gestapo za druhé světové války likvidovalo český odboj a postupně zjišťovalo, že je do něj zapojena řada předních představitelů Sokola. Vznikla i tajná organizace Obec sokolská v odboji.

Reinhard Heidrich

Úplný zákaz činnosti Sokola vydal ještě Hendrichův předchůdce Konstantin von Neurath v dubnu 1941. Nacisté díky němu shrábli i všechen majetek jednot. Do Terezína Už pod taktovkou kata českého národa Heydricha se pak v noci ze 7. na 8. října 1941 rozběhlo monstrózní zatýkání, při kteréch v poutech skončilo na 1500 sokolů. Valnou většinu poslali nacisté rovnou do tábora v Terezíně, odkud je pak převáželi do dalších koncentračních táborů, včetně Osvětimi. Celkem za války podle odhadů historiků padlo na tři až pět tisíc sokolů. Za vlast se ale opravdu rvali lví silou..

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.