Kačer Donald slaví »85«: Nasadili ho proti Hitlerovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kačer Donald slaví »85«: Nasadili ho proti Hitlerovi!

Hašteřivý kačer získal na oblibě za druhé světové války, kdy si publikum oblíbilo "ostřejší" postavy.
Hašteřivý kačer získal na oblibě za druhé světové války, kdy si publikum oblíbilo "ostřejší" postavy. (Reprofoto Youtube)

Modré námořnické tričko s čepicí, u krku červený motýlek  a ve tváři šibalský úsměv, který se ovšem velmi snadno může změnit v pekelně rozzuřený výraz. Náš dnešní jubilant, kačer Donald, právě slaví 85. narozeniny.

Tenhle bručoun sice na svět přišel náhodou, zahanbit se ale nenechal. Kromě toho, že se stal hvězdou řady filmů a seriálů, totiž sehrál i velmi důležitou roli v průběhu druhé světové války... Psal se rok 1934 a animátor Walt Disney měl napilno. Z Mickey Mouse byl už velký kluk. Děti a dospělé bavil šestým rokem, a tak bylo načase pořídit mu kamaráda. Disney si přál postavičku, která by měla i negativní charakterové vlastnosti, a přesto byla u publika oblíbená. Jenže inspirace ne a ne přijít. Pak jednou slavný producent uslyšel dabéra Clarence Nashe recitovat jakousi básničku pro děti. „Napodoboval jsem kozu, ale Disney trval na tom, že je to kachna,“ vzpomínal na osudovou chvíli Nash. Disney se chopil tužky a papíru, udělal pár čar a za chvíli byl nový hrdina na světě.

Dabér jako vlastní táta
Kačer Donald se poprvé se objevil v krátkém filmu The Wise Little Hen, který měl premiéru 9. června 1934. Jméno dostal po legendárním australském hráči kriketu Donaldu Bradmanovi. A Disney s oblibou říkal, že postavičku psal přímo na tělo Clarenci Nashovi, který kačerovi propůjčil svůj hlas na dlouhých 51 let. Až do roku 1937 Donald účinkoval ve filmech jako vedlejší postava. Pak se ale dočkal nejen vlastního seriálu, ale dokonce i rodinky. Disney mu přikreslil přítelkyni Daisy a synovce Dulíka, Bubíka a Kulíka. A kačerova hvězda strmě stoupala. Divákům nevadilo, že někdy bývá negativní a vytočí ho každá prkotina. Ani to, že musí mít za každou cenu pravdu a že jeho vztah s Daisy rozhodně není prototypem spokojeného partnerského svazku. Jenže pak přišla druhá světová válka. A s ní i Donaldova životní role...

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.