František oslavil 105. narozeniny: Baťa byl jeho spolužák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

František oslavil 105. narozeniny: Baťa byl jeho spolužák!

Hamadovi (vpravo) připil na zdraví primáš cimbálovky Martin Hrbáč.
Hamadovi (vpravo) připil na zdraví primáš cimbálovky Martin Hrbáč. (Foto pro Aha! – Miroslav Potyka, Slávka Červená)

Dál rád hraje na housle, zpívá a rád si dá i skleničku vína. František Hamada, spoluzakladatel slavné cimbálovky Hradišťan, oslavil 105 let.

„Nohy mi už moc neslouží, ale červené víno mi chutná pořád a za hezků děvčiců se ještě rád ohlédnu. Naštěstí nevím, co jsou to vážnější nemoci,“ usmíval se Hamada. K narozeninám mu přijely popřát známé osobnosti. Mezi nimi primáš Martin Hrbáč či Jura Pavlica.


Maturovali spolu
Houslista toho za 105 let už zažil hodně. Narodil se ve Vídni, ale od mládí žije v Uherském Hradišti. Byl spolužákem Tomáše Bati mladšího (†94), se kterým v roce 1934 maturoval ve stejný den na uherskohradišťské obchodní akademii. Hamada v roce 1951 spoluzakládal soubor Hradišťan a hrál i v cimbálovce Viléma Zahradníka.

Vánočka a mléko
Jak se slavný muzikant udržuje fit? „Vstanu 10 minut před sedmou, dám do mikrovlnky mléko a vánočku. Dopoledne se ještě prospím. Za 10 minut jedenáct obědvám a za 10 minut šestnáct večeřím. Pak se dívám se na televizi, jsem televizní maniak. Nebo si pustím do sluchátek rádio. Spát chodím okolo 22. hodiny,“ prozradil.

Hudci Pondělníci
Když se v roce 1981 setkali staří muzikanti a zpěváci Hradišťanu, vznikl nápad scházet se pravidelně. „Bylo pondělí, a tak na světě byli Hudci Pondělníci. Stal jsem se primášem a tradice trvá dodnes,“ vysvětlil Hamada.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.