Tragédie krále obuvi: Hodinky se Baťovi zastavily v momentu smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tragédie krále obuvi: Hodinky se Baťovi zastavily v momentu smrti

Hodinky ve speciální vitríně.
Hodinky ve speciální vitríně. (Foto ČTK/Dalibor Glück a Jana Gogová)

Mimořádný unikát dostali k 90. výročí vzniku Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Ten otevírali 12. července 1933, rok po smrti jednoho z největších průmyslníků své doby. Nyní mají ve své expozici hodinky, které měl u sebe zakladatel obuvnického impéria při tragické letecké havárii v roce 1932.

Přibyly k maketě letounu, v němž Tomáš Baťa (1876 – 1932) zahynul. Hodinky přivezla před časem jeho vnučka Rosemary. „Tak jak na palubních hodinách po pádu letadla na otrokovickém letišti, tak i na těchto hodinkách se zastavil čas. Ukazují za dvě minuty šest hodin ráno. Za pár dnů byl pohřeb, a ten začal ve stejný brzký čas,“ popisuje zajímavé peripetie spojené s hodinkami vedoucí památníku Dana Macourková. Tříplášťové zlaté hodinky značky Movado mají dnes stěží vyčíslitelnou cenu.

„Opravdu ji neumíme určit, ani tu pořizovací, hlavně proto, že na nich není žádné signum, nevíme tedy, zda si je Baťa koupil sám, dostal darem například od manželky Marie, anebo od někoho jiného. Pořád tedy máme po čem pátrat,“ uvedl dlouholetý šéf Nadace Tomáše Bati Pavel Velev. Právě tato instituce relikvii vlastní a teď ji předala do památníku. „Vedle hodinek byl Baťovým nepostradatelným souputníkem i jeho zápisník. To se moc neví, ten tu máme vystaven jen na fotografii,“ dodává autorka nové expozice v Památníku Tomáše Bati Ladislava Horňáková.

Deset let ve speciální vitríně

Kapesní hodinky budou v památníku, který patří k architektonicky nejcennějším stavbám krajského města, vystaveny ve speciální vitríně. Zůstat by zde měly nejméně deset let.

Proměny památníku

Výstava připravená k výročí ukazuje, jak se budova, kterou navrhl architekt František Lýdie Gahura, postupem času proměňovala. „Tady je ukázáno na 50 fotografiích, jak se měnil exteriér i interiér toho domu. V exteriéru přibyly pak v 50. letech přístavky, protože po válce se muselo na Tomáše Baťu a jeho odkaz zapomenout, ze Zlína se stal Gottwaldov a také nemohl zůstat Památník Tomáše Bati,“ řekla Ladislava Horňáková. Památník byl v 50. letech přestavěn, coby Dům umění jej využívala zlínská filharmonie a krajská galerie výtvarného umění. Památník si po obnově lidé prohlédli poprvé v roce 2018. O rok později v něm přibyla maketa letounu Junkers F 13, ve kterém Baťa při letecké havárii v Otrokovicích zahynul.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.