Příběh o Hanči, Vrbatovi a Rathovi: Ať je hnusně, přál si režisér | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Příběh o Hanči, Vrbatovi a Rathovi: Ať je hnusně, přál si režisér

Nejnovější film režiséra Tomáše Hodana připomene tragickou událost z roku 1913
Nejnovější film režiséra Tomáše Hodana připomene tragickou událost z roku 1913 (Koláž iSport)

Pokud se loni a letos mluví ve filmovém světě o Zátopkovi, za rok se připravte, že se budeme bavit o Posledním závodě. Snímku Tomáše Hodana o skutečné události, kterou my Češi, vinou komunistického zatajování podstatného, máme zkreslenou. Horalové a závodníci Hanč a Vrbata totiž měli ještě třetího parťáka! Jenomže to byl Němec, a tak ho potentáti z historie vyškrtli.

Film Poslední závod byl natočený na počest příběhu Bohumila Hanče, Václava Vrbaty a také zapomenutého Emericha Ratha. Známý film z padesátých let Synové hor (1956) vzpomínal jen dva hrdiny lyžařského závodu, Rath, ač Pražák jako poleno, byl kvůli bolševikovi tabu. Hodanův film ho nyní alespoň částečně rehabilituje, ale nebude to politikum, spíš chlapský dobrodružný příběh.

Adamczyk o Samkové, svatbě a dětech

Video se připravuje ...

„Film jsme chystali sedm let. Připravil jsem třináct verzí scénáře, asi dvakrát se natáčení odkládalo. Ale běhám dlouhé tratě, a tak jsem na to zvyklý. Jsem poměrně vytrvalý (pozn.: paralela s filmem Zátopek). Příběh jsem si vybral i proto, že rozumím mentalitě sportovce. Rozumím tomu, když chce sportovec vyhrát závod a třeba za to i položit život,“ říká režisér Tomáš Hodan.

Film, který bude mít premiéru 24. března, se točil v náročných horských podmínkách a za doby pandemie. Ovšem drsné počasí bylo výhodou, řekněme i podmínkou úspěšného dokončení práce.

A že hercům byla zima...

Herci vzpomínají na drsné počasí, které je v Krkonoších potkalo a dovolilo jim odžít si celou atmosféru příběhu naplno. „Člověk si musí v první řadě říci, že mu není zima. Poručit si, obelhat se. Ačkoli je v diskomfortu, musí zůstat milý na okolí,“ zmínil Kryštof Hádek, který si ve filmu zahrál Bohumila Hanče. Se štábem také zamávala pandemie, při natáčení panovaly zpřísněné podmínky, ale bylo štěstí, že se filmaři trefili do doby zákazu pohybu osob. Krkonoše tak byly prázdné, což mnohé usnadnilo. Nicméně se herci a ostatní pořád museli šťourat v nose… Kvůli každodennímu testování. A chodit s rouškou.

3Bobule: Kryštof Hádek křísí pohaslou lásku na vinici

Video se připravuje ...

Extrém se musí odžít...

Překážky při natáčení kvůli covidu brali herci symbolicky. Film je drama, ale i oslava přátelství. A také sportu, lyží a hor… „Zbožňuji, když to jde do extrémů a když si to člověk může odžít. Bylo to tak drsné, jak to drsné má být. Jsem úplně nadšený. Miluji, když se točí v přírodě. Zbožňuji hory, běžky. Měli jsme neuvěřitelnou partu lidí. Měl jsem pocit, že spolu točíme celý život,“ vyprávěl Jan Nedbal, který ve filmu ztvárnil roli Feistauera.

Režisér vyháněl herce na plac ve chvíli, kdy bylo ošklivo, foukalo, sněžilo. Byli zřejmě prvním filmovým štábem, který si přál slotu a sibérii. „Když jsme na horách putovali bez čepic a bez rukavic, tak to někdy bylo docela mrazivé a místy opravdu extrémní,“ říká Marek Adamczyk, který hraje Emericha Ratha.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.