Karel Loprais (†72): Vánice na poslední cestě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Karel Loprais (†72): Vánice na poslední cestě

Pohřeb Karla Lopraise ve Frenštátě pod Radhoštěm: stovky blízkých i přátel, na poslední cestu troubily legendě Dakaru také dvě tatrovky...
Pohřeb Karla Lopraise ve Frenštátě pod Radhoštěm: stovky blízkých i přátel, na poslední cestu troubily legendě Dakaru také dvě tatrovky... (Robert Klejch/CNC)

Na beskydské kopečky padaly včera dopoledne chvílemi vločky jako trakaře a Karel Loprais (†72) odněkud shora snad i skrz vánici viděl, jak ho lidé měli rádi. Zemřel už 30. prosince, ale pohřeb měl slavný automobilový závodník s přezdívkou »Monsieur Dakar« až včera. To proto, aby se jeho kamarádi stihli vrátit z letošního ročníku Dakaru.

„Říkám, že v Africe může člověk vidět úplně všechno. Ale není to úplně pravda. Za volantem tatry v Africe mi chybí ty naše beskydské kopečky,“ vyznal Karel Loprais lásku kraji, kde ho lidé měli tolik rádi. Nebe mu přichystalo vpravdě valašské zimní loučení, do frenštátské smuteční síně proudily stovky lidí, a ty v jednu chvíli zasypaly příděly sněhu. Místní v tom nečase použili univerzálního »pomocníka «, jehož schopnosti oceňoval i Karel.

Poslední rozloučení s králem Dakaru Karlem Lopraisem (†72): Valaši, slavný kněz a potoky slz

Video se připravuje ...

„Slivovice je valašský penicilin,“ říkával rád. Jemu bohužel žádná antibiotika pomoci nemohla. Několik týdnů ležel v novojičínské nemocnici s plicními problémy a covidem, posledních pár dnů byl v umělém spánku. Z něho se už neprobral, skonal 30. prosince, krátce před startem dalšího ročníku Dakaru, který za volantem kamionů Tatra devatenáctkrát jel a šestkrát vyhrál.

Monsieur Dakar vyhrál 6x

  • Karel Loprais se narodil 4. března 1949 v Ostravě, zemřel 30. prosince 2021 v Novém Jičíně.
  • 19x účastník Rallye Dakar na kamionech Tatra (poprvé 1986, naposledy 2006), 6x vítěz Dakaru, získal přezdívku Monsieur Dakar.
  • Karel měl dva mladší bratry, synovec Aleš závodí jako on. Oporou mu byli manželka Danuše a synové Tomáš a Leo.

Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
yokky
23. 1. 2022 • 19:14

Frenstat neni Valassko 👎👎👎👎👎

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.